Spoelen met verse lucht beperkt verspreiding van virussen binnenshuis | 15-juli-2020 |
Slimme ventilatie doet het denkwerk in jouw plaats
Ventileren wordt steeds nadrukkelijker naar voor geschoven als preventiemaatregel om het risico op verspreiding van het COVID-19 virus binnenshuis tot een minimum te beperken. Logisch, want door de binnenlucht in woningen, kantoren, openbare ruimten, scholen, … consequent te verversen, verdun je de vervuilde (en mogelijk besmette) binnenlucht.
Aerosolen zijn verdacht
Hoewel daar nog geen sluitend bewijs voor is, geven steeds meer wetenschappers intussen toch aan dat COVID-19 zich verspreidt via de lucht, om precies te zijn via hele kleine besmette deeltjes in die lucht, aerosolen genaamd. Deze deeltjes kunnen tot meer dan 20 minuten in de lucht blijven hangen. En dat kan – zeker in goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwen – voor problemen zorgen. Even kort het raam openzetten volstaat helaas niet. Wat je nodig hebt, is constante ventilatie, tegenwoordig trouwens een verplichting in elk nieuw of grondig energetisch gerenoveerd gebouw. Zo ben je er niet alleen zeker van dat je 24/7 gezonde binnenlucht ademt, maar tegelijk worden zo ook de aerosoldeeltjes verdund, wat het risico op verspreiding van virussen ‘tout court’ vermindert.
Slimme ventilatie
Het goede nieuws is dat een slim ventilatiesysteem in principe al het werk voor jou doet, zonder dat je daar zelf omkijken naar hebt. ‘Slim’ betekent enerzijds dat je ventilatiesysteem de binnenluchtkwaliteit continu monitort dankzij vocht-, CO2- en geurtjessensoren. Daarop stemt het systeem het ventilatieniveau dan volautomatisch af, per ruimte in huis. Dit soort ventilatie luistert naar de naam ‘Smartzone ventilatie’. Met die Smartzone ventilatie gaat Renson een stap verder dan de standaard ventilatiesystemen.
Energiezuinig en op maat
Smartzone ventilatie zorgt voor ventilatie op maat. In een volledig gebouw wordt niet overal per definitie evenveel vervuilde binnenlucht afgevoerd, maar gebeurt dat op basis van de binnenluchtkwaliteit per ruimte. Hoe slechter die er aan toe is, hoe meer er per ruimte geventileerd wordt. Dat zorgt niet alleen voor een energiezuinig systeem, maar het geeft je ook de kans om een zieke persoon af te zonderen in één kamer om verdere verspreiding van virussen te voorkomen. De vervuilde binnenlucht uit die kamer wordt namelijk bij de bron aangepakt en rechtstreeks naar buiten afgevoerd. In combinatie met de natuurlijke toevoer van verse lucht in diezelfde ruimte, wordt de vervuilde binnenlucht met andere woorden geïsoleerd, waarbij de kans tot verspreiding van besmette deeltjes over een volledig gebouw tot een minimum beperkt wordt. (zie tekening)
Smart, smarter, SmartZone
Is je Smartzoneventilatie-unit ook nog eens met het internet verbonden, dan krijg je via de app zelfs tips over hoe je die in uitzonderlijke omstandigheden als deze nog efficiënter kan inzetten. Bovendien is je toestel zo ook altijd up to date, want het wordt over het internet steeds automatisch van de laatste software voorzien.
Voor wie ook los daarvan het risico op verspreiding van besmette luchtdeeltjes binnenshuis tot een minimum wil beperken, hebben we nog deze ventilatietips:
- Zet je ventilatietoestel nooit uit, integendeel: als het kan (zoals via de app bij de geconnecteerde Healthbox 3.0 van Renson), stel dat dan in op de ‘intensief’-stand.
- Zet in de zomer zoveel mogelijk je ramen open om je huis te spoelen met verse lucht. Doe je dat ’s nachts? Dan vang je 2 vliegen in 1 klap, want tegelijk koel je er je woning mee af. Wist je trouwens dat voor dit ‘intensief ventileren’ raamroosters bestaan die regen- en insectenwerend zijn? Dankzij die ‘nachtkoelingsroosters’ kan je je ramen zonder probleem een hele nacht veilig open laten.
Meer info? www.renson.eu
« Nieuws overzicht