Comfortabel wonen en werken, dat wil iedereen!

Fermacell® Vloerelementen

Fermacell® Vloerelementen dragen een belangrijk steentje bij en zorgen voor een effectieve warmte-isolatie, hoge contact- en luchtgeluidsisolatie en een verbetering van de brandwerendheid.


De betere keuze

Droge dekvloeren worden steeds vaker gebruikt als vloeroplossing. Lange tijd werden ze hoofdzakelijk gebruikt bij renovatie. Daar zorgden ze, tegen een redelijke prijs, voor modern vloercomfort en het behoud van veel houten balkenplafonds in oude gebouwen. Inmiddels worden fermacell® Vloerelementen ook steeds populairder in de nieuwbouw, of het nu de massiefbouw, de staalskeletbouw of de houtskeletbouw betreft. Ze overtreffen natte dekvloeren dankzij hun:

  • droge installatie zonder extra vochtinbreng;
  • geringe bouwdikte;
  • voordelige en snelle verwerking;
  • directe beloopbaarheid en afwerkbaarheid;
  • hoge belastbaarheid;
  • relatief laag eigengewicht;
  • goede geluidsisolatie ondanks lage massa.

De platen kunnen zelfs worden gebruikt wanneer de brandveiligheid aan verhoogde normen moet voldoen. Door hun hoge belastbaarheid zijn ze niet alleen geschikt voor woonruimtes, maar ook voor kantoor- en overheidsgebouwen. Ook voor conventionele warmwaterverwarmingssystemen als voor een select aantal elektrische vloerverwarmingssystemen.

Voor elk toepassingsgebied het juiste element

Met een woningscheidende vloerconstructie van Fermacell behoort geluidshinder in renovatiepanden tot het verleden. Met deze totaaloplossing van Fermacell is het zelfs mogelijk om een parket- of tegelvloer toe te passen zonder dat dit tot extra geluidshinder leidt. Bovendien voldoet de constructie aan de eisen op het gebied van brandwerendheid.

Naast een perfecte geluidsisolatie, zorgen fermacell ondervloeren ook voor een aangename warmte-isolatie. Fermacell® Vloerelementen zijn er in verschillende uitvoeringen die, al naar gelang het toepassingsgebied, met of zonder onderlaag kunnen worden toegepast. Hierdoor zijn fermacell® Vloerelementen voor vele toepassingsgebieden zeer geschikt voor:

  • De brandveiligheid
  • De geluidsisolatie
  • De warmte-isolatie
  • Toepassing op vloerverwarmingssystemen
  • Het afwerkbaar maken van vloeren voor bijvoorbeeld vloertegels, parket, laminaat, vloerbedekking, etc.
Vloerelementen

Fermacell® Vloerelementen bestaan uit twee in de fabriek verlijmde fermacell platen van 150 x 50 cm met een dikte van 10 mm of 12,5 mm. Het handige formaat, het lage gewicht en een 5 cm brede liplas rondom zorgen voor een snelle en eenvoudige verwerking. Naar wens zijn fermacell® Vloerelementen verkrijgbaar zonder isolatiemateriaal of als samengestelde elementen met isolatielaag aan de onderzijde.
 

Dankzij verschillende isolatiemogelijkheden en variëteit in elementdikte is een breed scala aan toepassingen mogelijk. Voor een effectieve thermische isolatie zijn bijvoorbeeld vloerelementen verkrijgbaar die zijn voorzien van 20 of 30 mm polystyreen hardschuim. Om lucht- en contactgeluiden te verminderen en de brandveiligheid te verhogen, worden elementen aangeboden met een isolatie van 10 mm houtvezelplaat, 10 mm minerale wol met hoge dichtheid of 9 mm viltplaat. 

Voordelen van fermacell® Vloerelementen en toebehoren in vloersystemen:

Veelzijdige vloerelementen

Voor de snelle en droge afwerking van vloeren ontwikkelde Fermacell vloerelementen. Met de vloerelementen kunt u onder meer ongelijke vloeren egaliseren en ophogen en – indien gewenst – in één beweging mee isoleren. Om bijkomende leidingen onder de vloer te verwerken, volstaat het ze uit te vullen met fermacellTM  Egaliseermiddel voor vloeren en vervolgens af te werken met de fermacell® Vloerelementen.

Fermacell® – Ook voor egalisatieoplossingen

Voor de montage van fermacell® Vloerelementen is in principe een vlakke ondergrond nodig.
 

  • Kleine hoogteverschillen tot 20 mm kunnen worden gecompenseerd met fermacell™ Egaliseermiddel voor vloeren.
  • Het fermacell™ Egaliseermiddel voor vloeren kan worden gebruikt om een volledig vlak oppervlak te creëren bij oneffenheden tot 100 mm.
  • Het fermacell™ Honingraatelement wordt gevuld met fermacell™ Honingraatkorrels en is speciaal ontwikkeld voor de geluidsisolatie van houten balkenplafonds bij renovatie en nieuwbouw.
  • Met het fermacell™ Gebonden egalisatiemiddel kunnen hoogteverschillen tot 2000 mm worden geëgaliseerd. Door zijn hoge sterkte, waterbestendigheid en laag gewicht is dit egalisatiemiddel geschikt voor gebruik in openbare gebouwen, scholen of natte ruimtes. Ook kan het gebruikt worden op houten balkenplafonds, gewelfde plafonds en plafonds met een trapeziumvormige staalconstructie.
  • Het fermacell™ Honingraatelement is een aanvulling op het fermacell™ Egaliseermiddel. Het leent zich uitstekend voor de volledige thermische isolatie van holle ruimtes, zoals in houten balkenplafonds, platte en schuine daken of scheidingswanden op basis van een rachelwerk.

Afhankelijk van het gebruikte egalisatiemiddel kan hiermee ook worden voldaan aan de normen op het gebied van contactgeluid, warmte en brandveiligheid.

Fermacell® Vloerelementen – Ook voor vloerverwarmingssystemen
Speciale oplossingen vloerverwarming

Het gebruik van fermacell® Vloerelementen kent vrijwel geen beperkingen. Ze kunnen ook worden gebruikt voor de installatie van vloerverwarmingssystemen. Ze zijn zowel geschikt voor conventionele warmwaterverwarmingssystemen als voor een select aantal elektrische vloerverwarmingssystemen.

Revolutie in renovatie
Fermacell presenteert JK fermafloor, de dunne oplossing voor vloerverwarming

Vloerverwarming is een droom die vaak stuk springt in een renovatieproject. De vloer kan doorgaans immers maar beperkt verhoogd worden. Met de totaaloplossing van Fermacell en JK Vloerverwarming hoeft het niet bij dromen te blijven. Met een beperkte bijkomende vloeropbouw is vloerverwarming vaak wel een haalbare comfortoplossing. En dat zonder breekwerken.

Fermacell en JK vloerverwarming sloegen de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een totaalconcept voor vloerverwarming: JK fermafloor. Om vloerverwarming te plaatsen is doorgaans een bijkomende vloeropbouw van al snel 7 à 10 cm nodig. En dat is een struikelblok in bestaande woningen of bij renovatieprojecten. De vloeropbouw zo sterk verhogen heeft immers een ingrijpende invloed op alle andere elementen in de woning: de deurkaders, de comforthoogte van schakelaars en stopcontacten, … Daarom heeft al meer dan één verbouwer zijn plannen om vloerverwarming te installeren moeten laten varen.

JK fermafloor

JK fermafloor is een compleet, lichtgewicht, maatwerk droogbouw vloersysteem met een unieke samenwerking tussen drie bedrijven: Fermacell BV, JK vloerverwarming en Uzin Utz Nederland (voorheen Unipro). De drie bedrijven zijn uitstekend op elkaar ingesteld, waardoor de klant van begin tot eind vrij van zorgen is. Dat maakt deze samenwerking zo uniek.

Fermacell BV is verantwoordelijk voor het vloersysteem bestaande uit duurzame gipsvezelplaten (met brandwerende en akoestische eigenschappen). Het systeem wordt door JK vloerverwarming voorzien van een ingeslepen vloerverwarming compleet met de innovatieve inverse PE-RT vloerverwarmingsbuizen en hoogwaardige RVS verdeler met de benodigde appendages. Uzin Utz Nederland levert de specifiek voor het systeem ontwikkelde additieven, in de vorm van de JK dichtzetmassa, de benodigde JK fermafloor primer en JK fermafloor mortel die specifiek volgens het Uzin Utz Garantsysteem gebruikt kunnen worden. Daarnaast zorgen zij voor advies en de producten ten behoeve van de verdere vloerafwerking die ook weer binnen de systeemgarantie vallen.

De montage van de fermacell® Vloerelementen gebeurt door de speciaal geselecteerde fermacell Experts, stuk voor stuk vakmensen in afbouw. Deze experts zijn ook getraind door JK en Uzin Utz met betrekking tot alle details van deze droogbouwvloer en kunnen de offerte voor de realisatie van het traject voor de JK fermafloor verzorgen. Zo wordt alles verzorgd vanuit één contactpersoon, van offerte tot realisatie met kwaliteitsborging en systeemgarantie. Het installeren van de complete vloerverwarming en het dichtzetten van de vloerverwarmingsbuizen gebeurt door de vakmensen van JK vloerverwarming.

Dunne…

De 2E26 vloerelementen van Fermacell – opgebouwd uit twee 12,5 mm dikke gipsvezelplaten – met daaronder een laag vilt (9 mm dik) bieden een dun en pasklaar alternatief. Daarin zijn sleuven gefreesd en is de robuuste JK flextube van JK vloerverwarming verwerkt. De ingeslepen vloer kan op twee manieren worden afgewerkt. Bij de meest eenvoudige en dunste oplossing (34 mm) wordt het slijpsel met een epoxyhars vermengd tot een pasta waarmee de sleuven dichtgesmeerd worden. Hierop wordt vervolgens de definitieve vloerafwerking aangebracht. Een andere oplossing is op de basislaag van de fermacell® 2E26 Vloerelementen een druklaag aan te brengen met 10 mm dikke gipsvezelplaten. De definitieve vloerafwerking komt dan op deze plaat. Hiermee krijgt de vloer ook een verhoogde brandweerstand van 60 minuten. De totale vloeropbouw blijft zo nog beperkt tot hooguit 50 mm.

… krachtpatser

JK vloerverwarming ontwikkelde een speciale machine – de floorgrinder – om de sleuven in de fermacell® Vloerelementen te slijpen. Het slijpproces verloopt volledig stofvrij. Fermacell verwerkt het vrijgekomen stof op zijn beurt bij de productie van nieuwe gipsvezelplaten.

De combinatie van beide producten biedt tal van voordelen. Vloerverwarming wordt een haalbare kaart in bestaande gebouwen. Dankzij de dunne vloeropbouw brengt u de woning sneller en nauwkeuriger op comforttemperatuur. Bovendien verbruikt u minder energie dankzij het lage temperatuursysteem. Wanneer u voor een warmtepomp kiest, kunt u overigens het vloerverwarmingsnet ook gebruiken om te koelen.

Samenwerking Fermacell & Uniwarm: innovatief modulair klimaatsysteem 

De dunne, gefreesde vloerverwarmingssystemen (samenwerking van Fermacell en Uniwarm uit Vorden) leveren een belangrijke bijdrage aan het energieneutraal renoveren van oude (monumentale) gebouwen. Het klimaatsysteem bestaat uit een combinatie van de 18 mm dikke multi- en combi- vloerwarmingsplaten, die aangesloten worden op een warmtepomp. In de fabriek van Uniwarm worden in de fermacell® Gipsvezelplaten sleuven gefreesd en voorzien van leidingen en koppelingen. Het complete klimaatsysteem wordt prefab op de bouwplaats aangeleverd.

Oprichter en directeur van Uniwarm, Peter Riethorst, zet de voordelen hiervan op een rij:

“Het is een verwarmingslichaam, koelsysteem en afbouwplaat in één. Het bespaart niet alleen energie vanwege de aansluiting op een warmtepomp, maar de gespreide warmte die van de vloerverwarming afkomt, zorgt voor een behaaglijk klimaat in de woning. Ook als het buiten bijvoorbeeld tien graden vriest”, zegt Riethorst. Het systeem kan droog op een houten of betonnen vloer worden aangelegd. “Dat is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele natte zandcement vloerverwarmingssystemen. Ten eerste zijn deze veel dikker en zwaarder en ten tweede kosten ze meer tijd voordat ze droog zijn.” Bij zandcement vloeren voor vloerverwarming moet de constructie van de vloeren volledig worden aangepast om het gewicht te kunnen dragen. Dit brengt bij een oude, monumentale woning met een houten balkenlaag veel kosten en een langere bouwtijd met zich mee. “Het klimaatsysteem van Uniwarm kan rechtstreeks, zonder extra aanpassingen zoals egalisering, op de houten vloerdelen worden gelegd.” Ook een groot voordeel vindt Riethorst dat deze vloerverwarmingsplaten slechts een opbouwhoogte van 18 mm dik hebben, waarop vrijwel elke afwerkvloer past. “Omdat de platen zo dun zijn, kunnen er gemakkelijk extra geluidontkoppelingslagen (ontkoppelen contactgeluid met de basisvloer) tussen gelegd worden. Naast contactgeluidisolatie bieden deze dunne platen zelfs ruimte voor een 10 mm fermacell® Gipsvezelplaat waardoor het systeem 60 minuten brandwerend wordt. Omdat de leidingen zo dicht tegen de afwerkvloer liggen, kan dit vloerverwarmingssysteem vrij snel warmte of koeling afgeven waardoor er onmiddellijk een comfortabel klimaat ontstaat in een ruimte.”

Omdat een grote oppervlakte warmte afgeeft, kan in een woning worden volstaan met een lage temperatuur en dat bespaart uiteraard energie. Vloerverwarming zorgt voor een constante temperatuur en levert hierdoor altijd een behaaglijk binnenklimaat op in een ruimte. Deze platen passen prima in een vloerverwarmingssysteem dat is gestoeld op een lage aanvoertemperatuur van het water. De platen zelf houden de warmte vast en blijven warmte afgeven.

De fermacell® Vloerelementen verbeteren naast de aangehaalde voordelen verder de akoestische en thermische prestaties van de nieuwe vloer aanzienlijk. Verder zijn ze relatief licht van gewicht en dus heel geschikt voor plaatsing op een houten vloerconstructie. De vloerelementen zijn tot slot snel te verwerken en vragen geen droogtijd of speciaal materiaal voor de plaatsing.

Kijk voor meer informatie op de website.

Instructiefilms
Voordelen fermacell vloersysteem vs natte cement dekvloer

Altijd al willen weten welke voordelen een droge fermacell® dekvloer biedt t.o.v. een natte cement dekvloer? In deze nieuwe video vatten we de belangrijkste voordelen voor u samen:

U kunt de video ook bekijken op onze websites of op ons YouTube kanaal.

Meer instructiefilms:
« Nieuws overzicht