Slimme wandoplossingen voor het bekleden van plafonds of hellende dakvlakken | 14-september-2020 |
Universele toepassing
Terwijl bij conventionele gipsplaten verschillende productvarianten nodig zijn voor verschillende toepassingen, zijn fermacell® Gipsvezelplaten net zo geschikt voor wand- als voor plafondconstructies en kunnen ze universeel worden gebruikt als brandwerende, geluidsisolerende en vochtbestendige constructieplaten.
Hoge stabiliteit
De homogene gipsvezelstructuur van fermacell® Gipsvezelplaten zorgt voor een uitzonderlijk hoge stabiliteit en weerstand tegen mechanische belasting. Fermacell® Gipsvezelplaten kunnen daarom zowel dragend als verstijfd worden toegepast, alsook voor het bekleden van bouwelementen (gebruiksklasse 1 en 2 volgens DIN EN 1995-1). Daarmee zijn ze een goede vervanging voor houtplaten. Daarnaast hebben ze een hoge belastbaarheid (tot 50 kg).
Voordelig in gebruik
In tegenstelling tot conventionele gipsplaten, voldoen fermacell® Gipsvezelplaten al aan de meeste vereisten voor enkellaagse platen op het gebied van geluidsisolatie, brandwerendheid en statica. Dit betekent lagere kosten door een lager materiaalverbruik en kortere doorlooptijden.
Meer uitvoeringsveiligheid
De grote stabiliteit en hoge belastbaarheid van fermacell® Gipsvezelplaten maakt het mogelijk ze snel en eenvoudig aan de onderconstructie te bevestigen. De universele toepassingsmogelijkheden van fermacell® Gipsvezelplaten zorgen voor meer uitvoeringsveiligheid binnen alle toepassingsgebieden en garanderen betrouwbaarheid en een constante hoge kwaliteit.
Degelijke en duurzame afbouwconstructies voor vele toepassingen: wanden, vloeren, plafonds, gevels en daken
Of het nu gaat om droge binnenafbouwoplossingen of buitenwandplaten voor de afwerking van wanden, producten voor geventileerde vliesgevels, verlaagde plafonds of duurzame, onderhoudsvriendelijke gevelbekledingen met een duurzaam esthetisch aspect: Fermacell BV/ James Hardie biedt de optimale oplossing voor elke toepassing.
Het homogene karakter van de platen maakt dat ze niet alleen geschikt zijn voor droge, maar ook voor vochtige ruimtes. Gipskartonplaten met papieren buitenkant zijn veel gevoeliger voor vocht en dienen daarom voor vochtige ruimtes gecoat te worden. Voor extreme watercondities zijn er de cementgebonden platen van Fermacell: die gebruikt u in zwembaden of achter uw tegels of tadelakt in de douche.
Het homogene karakter van gipsvezelplaten maakt ook dat ze veel sterker zijn dan andere gipsplaten. Dat betekent dat ze veel stootvaster zijn, maar ook dat je achter fermacell® geen tweede plaat uit gips of hout moet plaatsen om voorwerpen op te hangen aan de wand. Met een gewone schroef kunt u per ophangpunt 30 kg gewicht ophangen aan een Fermacell plaat van 12,5 mm dik, de standaarddikte voor wanden. Met een hollewandplug zelfs 50 kg! Geen dubbele beplating nodig!
Doordat het water dat aan het gips en cellulose wordt toegevoegd tijdens de productie, gaan de papiervezels en het gips een reactie aan waardoor een hogere brandweerstand wordt verkregen: gipsvezelplaten zijn in de diktes 10 mm, 12,5 mm, 15 mm en 18 mm volgens EN 13501-1 als niet brandbaar bouwmateriaal brandklasse A2-s1d0 ingedeeld.
Fermacell® weegt door de hoeveelheid cellulosevezels meer dan een gipskartonplaat, maar dat heeft meer voor- dan nadelen: hierdoor werkt fermacell® beter in akoestische voorzetwanden of in vloer- of plafondconstructies. Massa-veer-massa is een belangrijk akoestisch principe.
Overlast van bovenburen is een van de grootste ergernissen van appartementenbewoners
Met een woningscheidende vloerconstructie van Fermacell behoort geluidshinder in renovatiepanden tot het verleden. Met deze totaaloplossing van Fermacell is het zelfs mogelijk om een parket- of tegelvloer toe te passen zonder dat dit tot extra geluidshinder leidt. Bovendien voldoet de constructie aan de eisen op het gebied van brandwerendheid.
Woningscheidende (renovatie) vloerconstructie met fermacell®
De geluidseisen die het bouwbesluit in Nederland aan woningscheidende vloeren in nieuwbouw stelt, zijn voor luchtgeluid llu ≥ 0 dB en voor contactgeluid lco ≥ +5 dB. Bij renovatie kan daar eventueel met 10 dB vanaf worden geweken mits daar goede redenen voor zijn, zoals bij een beperkte verdiepingshoogte of bij monumentale plafonds. Daarnaast dient de brandwerendheid 60 minuten te zijn.
De eis aan woningscheidende vloerconstructies in België voor nieuwbouw en renovatie zijn normaliter een brandweerstand van 60 minuten (brandwerendheid van 60 minuten van onder naar boven en van boven naar onder).
Voor de geluidsisolatie wordt een onderscheid gemaakt tussen bestaande bouw en nieuwbouwwoningen. Zo wordt tussen twee nieuwbouwwoningen (normaal akoestisch comfort) een luchtgeluidsisolatie vereist van Dn,T,w van minimaal 58 dB en bij renovatie een Dn,T,w van minimaal 54 dB. Bij de contactgeluidisolatie is de eis alleen afhankelijk van het gebruik van de ruimte. Is er bij een van de woningen een slaapkamer, dan spreken we over een L‘n,T,w van maximaal 54 dB. Indien hier geen slaapkamer aanwezig is, dan mag de L‘n,T,w maximaal 58 dB zijn. Dit zijn alle waarden die in de praktijk gehaald moeten worden. Daarnaast kent men een verhoogd akoestisch comfort; we spreken dan over nieuwbouweisen van Dn,T,w van minimaal 62 dB en bij renovatie een Dn,T,w van minimaal 58 dB. Bij het verhoogd akoestisch comfort kent men voor de contactgeluidisolatie maar een klasse: een L‘n,T,w van maximaal 50 dB. Daarnaast zullen woningscheidende vloerconstructies altijd een minimale thermische prestatie hebben van u-waarde < 0,5.
De opbouw
De woningscheidende vloerconstructie van Fermacell gaat uit van de nieuwbouweisen. De opbouw bestaat aan de bovenzijde uit het fermacell® Vloerelement 2 E 26 met viltlaag die bovenop de bestaande houten vloer wordt aangebracht. Vanaf de onderzijde wordt de ruimte tussen de vloerbalken gevuld met 100 mm steenwol. De isolatie steunt op stroken fermacell® die aan de onderzijde tegen de balken worden geschroefd. Aan de balken hangt, met ankerhangers, een dubbel C-60-27 systeem met een enkele fermacell® Gipsvezelplaat van 12,5 mm. De geluidsisolatiewaarden bedragen met deze constructie llu = +13 dB en lco = +6 dB (BE: geluidsisolatie laboratorium Rw = 65 (-2,-7) dB en Ln,w = 52 (0) dB. Deze opbouw is normaliter al geschikt voor de woningscheidende vloer (gemene vloeren) nieuwbouw met een U-waarde < 0,42 en Rc-waarde > 2,3 m2K/W). Een opbouw met twee fermacell® Gipsvezelplaten van 12,5 mm dik levert zelfs een geluidsisolatie op van llu = +17 dB en lco = +14 dB (BE: een geluidsisolatie laboratorium Rw = 68 (-2,-7) dB en Ln,w = 44 (0) dB. U-waarde < 0,42 en Rc-waarde > 2,3 m2K/W). De brandwerendheid is in beide opties van onder naar boven en van boven naar onder 60 minuten.
Wanden en plafonds
[[{"fid":"246871","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"De fermacell® AK-plaat kent een twee- of vierzijdig afgeschuinde randafwerking","field_file_image_title_text[und][0][value]":"De fermacell® AK-plaat kent een twee- of vierzijdig afgeschuinde randafwerking","field_caption[und][0][value]":"De fermacell® AK-plaat kent een twee- of vierzijdig afgeschuinde randafwerking"},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"De fermacell® AK-plaat kent een twee- of vierzijdig afgeschuinde randafwerking","field_file_image_title_text[und][0][value]":"De fermacell® AK-plaat kent een twee- of vierzijdig afgeschuinde randafwerking","field_caption[und][0][value]":"De fermacell® AK-plaat kent een twee- of vierzijdig afgeschuinde randafwerking"}},"attributes":{"alt":"De fermacell® AK-plaat kent een twee- of vierzijdig afgeschuinde randafwerking","title":"De fermacell® AK-plaat kent een twee- of vierzijdig afgeschuinde randafwerking","height":"291","width":"449","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]
De fermacell® AK-plaat kent een twee- of vierzijdig afgeschuinde randafwerking. Dat maakt een stotende en dus snelle montage mogelijk. De SlimPanel van Fermacell is een extra smalle en lichte gipsvezelplaat, voorzien van afgeschuinde kanten. Dankzij zijn beperkte breedte van 60 cm is het met de SlimPanel gemakkelijk manoeuvreren in smalle gangen en trappenhuizen. Het gewicht van de SlimPanel is minder dan 25 kg. Fermacell® Eenmansplaten hebben een bijzonder handige afmeting van 150x100 cm. Mede dankzij het beperkte gewicht zijn deze met name geschikt voor het bekleden van plafonds en het aftimmeren van zolderverdiepingen.
Instructiefilm: fermacell® Gipsvezelplaat plafond 2400x1200x12,5mm 4AK 43 kg per plaat:
Fermacell® Gipsvezelplaten zorgen voor meer comfort op zolder
Het aandeel Fermacell in universele dakplaten groeit explosief: steeds meer timmerfabrieken en producenten van dakelementen zien voordeel in het toepassen van gipsvezelplaten aan de binnenzijde van het dak.
Afwerking
De bouw maakt steeds intensiever gebruik van prefab bouwelementen, zoals dakplaten. Het verhoogt de bouwsnelheid en vermindert de kans op bouwfouten. Kortom, het bouwproces wordt beter beheersbaar. Fermacell zorgt voor nog meer efficiency. Dakplaten zijn aan de binnenzijde doorgaans voorzien van spaanplaat. In de praktijk blijkt echter dat de aannemer of de bewoner de zolder nadien liever afwerkt met gipsplaten, omdat men daaraan de voorkeur geeft boven spaanplaat. Bij een groeiend aantal dakelementen wordt spaanplaat daarom fabrieksmatig vervangen door fermacell® Gipsvezelplaten.
Extra comfort
Toepassing van Fermacell zorgt voor extra comfort vanwege de geluidswerendheid, brandwerendheid en stootvastheid. De gipsvezelplaten geven stabiliteit aan het dakelement en bieden alle vrijheid in afwerking. Behang, stuc- en schilderwerk kan probleemloos worden aangebracht op de fermacell® Gipsvezelplaten. Daarnaast biedt het financiële voordelen. Afwerking achteraf met behulp van rachels en met gipsplaten is immers niet meer nodig. Zo wordt de zolder dankzij Fermacell zonder veel inspanning een comfortabele leefruimte, afgewerkt in een stijl die past bij de rest van de woning. De nette afwerking van de zolderetage werkt ook nog eens waardeverhogend voor de woning.
Slimme wandoplossingen
De fermacell® Gipsvezelplaten bestaan in verschillende varianten. De fermacell AK is beschikbaar met twee of vier afgeschuinde randen. Dat maakt een snelle en sluitende montage mogelijk. Wanneer de gangbare AK gipsvezelplaten te ruim zijn om gemakkelijk te manoeuvreren of te zwaar om te plaatsen biedt het fermacell-gamma alternatieven. De 60cm brede SlimPanel laat zich gemakkelijk verplaatsen door smalle gangen of nauwe trappenhallen.
De fermacell® Eenmansplaten zijn dankzij hun afmeting van 150 bij 100cm bijzonder gemakkelijk te hanteren. Dat maakt ze heel geschikt voor het bekleden van plafonds of hellende dakvlakken. Voor wie het nog lichter mag, is de 15,5kg zwarte Comfort Board een antwoord. De lichtgewicht gipsvezelplaat van 12,5mm dik biedt eenzelfde robuustheid als de AK-gipsvezelplaat en de vierzijdig afgeschuinde kant garandeert een snelle en vlakke montage.
Instructiefilm: Zolderrenovatie met fermacell® Eenmansplaten:
Trefzekerheid met fermacell®
Fermacell® Gipsvezelplaten en Powerpanel H2O als balvaste, geluidsisolerende en brandwerende beplating van plafond- en wandconstructies in sporthallen. Wand- en plafondconstructies in sporthallen moeten niet alleen voldoen aan brand- en geluidsisolerende eisen, maar moeten ook stootvast tegen ballen zijn. Dat betekent dat de beplating in staat moet zijn mechanische belastingen door ballen (voetballen, handballen en bij wanden ook door hockeyballen), zonder wezenlijke veranderingen van het oppervlak en van de onderconstructie, duurzaam te doorstaan.
Zowel met de stabiele fermacell® Gipsvezelplaten als met de cementgebonden fermacell® Powerpanel H2O platen worden de eisen ten aanzien van weerstand tegen ballen van bouwelementen voor sporthallen volgens DIN 18032-3 ofwel de stootvastheid van plafondconstructies volgens EN 13964 behaald. Bij toepassing van de fermacell® Gipsvezelplaten wordt al met een enkellaagse beplating van 12,5 mm dikke platen, de balvastheid voor plafondbekleding en afgehangen plafonds bereikt.
Bij wandbekledingen en voorzetwanden wordt met een enkellaagse beplating fermacell® Gipsvezelplaten van 12,5 mm dikte al aan de volgens DIN 18032-3 verhoogde eisen aan de stootvastheid tegen ballen (bijv. achter een hockeygoal) voldaan.
De water- en weerbestendig plaat voor binnen en buiten
Ook daar, waar plaatmaterialen het sterkst werken, biedt Fermacell de passende oplossing. Voor de bekleding van verlaagde plafonds en in geventileerde gevelsystemen adviseren wij fermacell® Powerpanel H2O. Bij geventileerde vliesgevels kunnen fermacell® Powerpanel H2O-platen naast met een pleistersysteem ook met steenstrips worden afgewerkt.
De Europese technische goedkeuring ETA-07/0087 bewijst dat de Powerpanel H2O geschikt is als bouwplaat voor nietdragende scheidingswanden binnen, als beplating van gebouwelementen binnen en buiten, als ondergrond voor gevelpleisterwerk, als ook voor verlaagde plafonds.
[[{"fid":"246850","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"De fermacell® Powerpanel H2O ","field_file_image_title_text[und][0][value]":"De fermacell® Powerpanel H2O ","field_caption[und][0][value]":"De fermacell® Powerpanel H2O "},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"De fermacell® Powerpanel H2O ","field_file_image_title_text[und][0][value]":"De fermacell® Powerpanel H2O ","field_caption[und][0][value]":"De fermacell® Powerpanel H2O "}},"attributes":{"alt":"De fermacell® Powerpanel H2O ","title":"De fermacell® Powerpanel H2O ","height":"529","width":"746","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
De fermacell® Powerpanel H2O is een cementgebonden bouwplaat van lichtbeton met een sandwichstructuur, aan beide zijden voorzien van een deklaagwapening van alkalibestendig glasvezelweefsel. De plaat biedt veel voordelen bij wand- en plafondconstructies die veel aan vocht zijn blootgesteld. De Powerpanel H2O is ook bijzonder geschikt voor gebruik in geventileerde vliesgevels en verlaagde plafonds.
- Binnentoepassingen voor wanden en plafonds: bijvoorbeeld vochtige ruimten in de woning (badkamer, douche); openbare voorzieningen (zwembaden, sanitaire ruimten, wellnessruimten); industriële installaties (zuivelfabrieken, brouwerijen, grootkeukens).
- Buitentoepassingen: verlaagde plafonds, vliesgevels.
Instructiefilm: fermacell® Powerpanel H2O - Buitentoepassing Montage verlaagd plafond:
Aestuver®
Aestuver® Brandwerende platen bewijzen al vele jaren hun toegevoegde waarde vanuit hun oorspronkelijke toepassing in boven en ondergrondse verkeersinstallaties. De cementgebonden met glasvezelversterkte lichtbetonplaten zijn geschikt voor o.a. brandwerende bekledingen voor dragende elementen (kolom/ liggers), wanden, plafonds en wapeningstaal met hoge brandveiligheidseisen. Tot het aanbod behoren o.a. brandwerende bekledingen voor dragende elementen, voor bijzondere wand- en plafondconstructies, geschikt voor industriële gebouwen of met hoge brandveiligheidsvereisten.
[[{"fid":"246872","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Aansluitdetails droge systeemwanden op kolomomkleding ","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Aansluitdetails droge systeemwanden op kolomomkleding ","field_caption[und][0][value]":"Aansluitdetails droge systeemwanden op kolomomkleding "},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Aansluitdetails droge systeemwanden op kolomomkleding ","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Aansluitdetails droge systeemwanden op kolomomkleding ","field_caption[und][0][value]":"Aansluitdetails droge systeemwanden op kolomomkleding "}},"attributes":{"alt":"Aansluitdetails droge systeemwanden op kolomomkleding ","title":"Aansluitdetails droge systeemwanden op kolomomkleding ","height":"318","width":"746","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]
Aansluitdetails droge systeemwanden op kolomomkleding
Kijk op de website voor meer informatie!
« Nieuws overzicht