Rockfon Mono Acoustic draagt bij aan akoestische en esthetische uitdagingen van nieuw, transparant kantoor Triodos Bank

Naadloos akoestisch plafond biedt ontwerp-vrijheid en optimale akoestiek binnen monolithisch interieur nieuw kantoor Triodos Bank

In het nieuwe kantoor van Triodos Bank op Landgoed De Reehorst in Driebergen-Rijsenburg is het naadloze plafond Rockfon Mono Acoustic toegepast. Passend binnen het ontwerp van Thomas Rau en de visie over duurzaamheid van Triodos Bank zijn de materialen voor dit duurzame gebouw zorgvuldig uitgekozen en toegepast. Het streven was om een ‘Gesamtkunstwerk’ te realiseren waarbij intensief is samengewerkt door ontwerpers, bouwbedrijven en technische adviseurs. Het ontwerp biedt een maximale circulaire potentie en hoogst haalbare duurzaamheid die de dynamische balans weerspiegelt tussen natuur, cultuur en economie. De vormgeving, het materiaal- en het kleurgebruik binnen het gebouw, refereren direct naar het omliggende landschap.

Het hele gebouw, zowel de lage delen als de torens, bestaat uit een unieke houtconstructie. Het gebouw heeft het certificaat BREEAM Outstanding behaald, waarbij naast integratie van de allerhoogste duurzaamheidsambities, het gebouw ook voldoet aan de allerhoogste gezondheidseisen van de verwerkte materialen.

Het streven bij dit ontwerp van het gebouw van Triodos Bank is om een ‘Gesamtkunstwerk’ te realiseren waarbij architectenbureau RAU uit Amsterdam in samenwerking met Ex Interiors uit Nieuwegein en bouwpartijen zoals J.P. van Eesteren uit Gouda en Verwol Complete Interieurrealisatie uit Opmeer, optimaal hebben samengewerkt met de akoestische adviseurs van Rockfon (onderdeel van de ROCKWOOL Group). Het gebouw bestaat uit drie kernen met talrijke rondingen en bevat rondom volledige glazen gevels, waarbij het interieur en de bijzondere houten constructie direct in het oog springen. Hierdoor valt het natuurlijke daglicht tot diep in het gebouw.

Vides creëren visuele verbindingen tussen de verschillende verdiepingen en de spiltrappen in deze vides vormen korte doorsteken, waardoor werknemers van de bank sneller worden uitgenodigd om de trap te nemen naar de verdiepingen. “Zowel de vormgeving als het materiaal- en kleurgebruik binnen het gebouw halen hun directe inspiratie uit de natuur”, zegt Erik Mulder van RAU. “Door de uitgebalanceerde kleurkeuze van de materialen vallen de houten constructie-onderdelen direct op.” De houten Cross Laminated Timbervloeren zijn deels gecamoufleerd door houten sporen en de daarboven gelegen plafondelementen. “Om transparantie van de werkvloeren en de relatie met het landschap zo helder mogelijk te krijgen, zijn transparante tussenwanden geplaatst bij speciale werkruimtes. In de ruimtes met meer visuele privacy zijn dichte wanden toegepast, die zijn voorzien van wanden met linnen afwerking waarin akoestische voorzieningen zijn opgenomen. De open, transparante begane grond heeft een betonnen vloer, vier meter hoge plafonds, houten wanden en houten spanten, met weinig geluidsabsorberende materialen. “Om de torens met elkaar te verbinden zijn we op zoek gegaan naar egaal en monolithisch materiaal met hoge geluidsabsorberende eigenschappen”, legt Mulder uit. “Voor het behoud van de monolithische uitstraling zijn de geluiddempende materialen in het plafond aangebracht, om te kunnen voldoen aan zeer hoge geluids- en gezondheidseisen voor de medewerkers van de bank. Dit zorgt voor rust en comfort in de ruimtes tussen de torens, die ook als werkruimte worden gebruikt”, zegt Mulder. 

Elegante textuur

Tegen het monolithisch afgewerkte plafond van de grote, open ruimte beneden en in de werkruimtes zijn de akoestische plafonds Rockfon Mono Acoustic toegepast, die bestaan uit plafondpanelen van steenwol die zijn voorzien van een speciale afwerklaag die de geluidsabsorberende eigenschappen van steenwol intact laat. Edgar Belonje, area salesmanager west bij Rockfon legt uit dat met dit akoestische plafondsysteem (geluidsabsorptie 0,95-1,00 αw) een monolithisch ontwerp en goede akoestiek prima samengaan. “Dat is ook te zien in het interieur bij Triodos Bank”, geeft hij aan. “De afwerklaag van dit akoestisch systeem biedt een gladde, elegante textuur die het geluid doorlaat, dat vervolgens wordt geabsorbeerd door de kern van steenwol van de panelen. Dit houdt het monolithische design zo goed mogelijk intact”, zegt Belonje. “Een ruimte met slechte akoestiek levert een storende nagalm en geluidsoverlast op. Akoestisch comfort van een ruimte zorgt voor een gezond binnenklimaat”, vult Belonje aan. 

Mono-akoestiek

Volgens Maurice Ligtvoet, projectleider totaalafbouw bij Verwol Complete interieurrealisatie, is door de afwerklaag op de Rockfon panelen een naadloos, strak plafond ontstaan dat past binnen het interieur. “Het Rockfon Mono Acoustic plafond moet naadloos aan elkaar gemonteerd worden”, zegt Ligtvoet. Het verfijnde, witte oppervlak heeft een hoge lichtreflectie en lichtdiffusie. Dit monolithisch systeem van witte, steenwol plafondelementen van 40 mm dik (moduulmaat: 1200x1200 mm) is egaal en naadloos tegen het plafond gemonteerd. “Hierin kunnen tevens de technische elementen gemakkelijk weggewerkt worden. De zichtzijde van het paneel heeft een verfijnde akoestische coating en de rugzijde bevat een high performance membraan, voorzien van een mineraal vlies”, vult Ligtvoet aan. De directe geluidsisolatie is 22 Rw. De lichtreflectie is 87% en de lichtdiffusie bedraagt >99%. “In dit project is het ons gelukt om een dilatatieloos plafond te maken. Daarnaast hebben we in het restaurant van het gebouw een lange, rondlopende koof gemaakt, die langs het plafond naar beneden loopt dwars door het restaurant heen. Deze koof fungeert enigszins als dilatatie.” Ligtvoet geeft aan dat in de plafonds een groot aantal installaties is aangebracht, zoals spotjes en roosters, wat een intensieve klus was om die op de juiste punten aan te brengen en vervolgens met metalstud plafondprofielen aan te sluiten op het ophangsysteem van Rockfon Mono Acoustic. “Maar dat hebben we uiteindelijk prima voor elkaar gekregen”, zegt Ligtvoet. 

Superstrak en vlak

Sander Kok is als projectleider bij J.P. van Eesteren betrokken bij het project van Triodos Bank. Hij legt uit dat bij dit project een forse akoestische uitdaging lag, die nagenoeg volledig door de toepassing van Rockfon Mono Acoustic is opgelost. “Vooral de grote ruimte op de begane grond met hoge plafonds en betonnen vloer zou een enorme nagalm geven door al dat hout en beton dat erin is verwerkt. Dus moest de akoestiek uit het plafond komen. Vandaar dat voor de Mono Acoustic is gekozen, zodat het geluid perfect wordt geabsorbeerd. Daarnaast is dit naadloze plafondsysteem in dit ronde gebouw superstrak en vlak uitgevoerd en esthetisch beter in staat om de ronde vormen van het ontwerp te benadrukken, dan een doorsnee systeemplafond met zichtbare profielen”, zegt Kok. 

Tevreden medewerkers

Angela Vervoorn werkt als communicatiespecialist bij Triodos Bank in het nieuwe gebouw in Driebergen-Rijsenburg. Sinds maart 2019 heeft zij het interne en externe communicatietraject mogen begeleiden van het nieuwbouwproject. Het gebouw biedt allerlei oplossingen voor alle typen werkplekconcepten, zoals stilteruimtes, concentratieruimtes waarin twee mensen werken, belruimtes en vergaderplekken. “Op de eerste verdieping bevindt zich de samenwerkvloer, die de drie torens met elkaar verbindt. Op deze werkvloer wordt het samenwerken sterk aangemoedigd”, zegt Vervoorn. “Het nieuwe kantoor is niet alleen een werkplek, maar vooral ook een ontmoetingsplek voor de medewerkers van de Triodos Bank.” Volgens Vervoorn valt het iedereen op hoe geluidsarm de werkplekken zijn zonder tussenwanden, ondanks het vele glas, de open verbinding met de trappenhuizen en het geluid dat de medewerkers produceren bij een 100% bezetting binnen een grote ruimte. “Wij zijn dus enorm blij met onze nieuwe werkplek. Dit wordt ook bevestigd door de uitkomsten van een enquête onder de medewerkers”, aldus Vervoorn.

Fotografie: © Ossip van Duivenbode

« Nieuws overzicht