Kantoorloft met hemelzicht

Renson zonwering voor lichtstraten van VELUX

De doekzonwering Topfix VMS van Renson vormt de perfecte aanvulling voor de modulaire lichtstraten van VELUX. De atriumlichtstroken en de zadeldakbeglazingen, verkrijgbaar sinds 2013, creëren een nieuwe markt voor de dakraamspecialist. Renson, samenwerkingspartner van VELUX, heeft zijn Topfix-systeem aangepast aan het besturingsprotocol van het gebouwbeheersysteem van VELUX, en een superieure zonwering met speciale montagevoeten ontwikkeld.

 

Ambitieuze beheersing van daglicht

In Detmold werden de nieuwe modulaire lichtstraten gebruikt bij de verbouwing van een magazijn tot een moderne kantoorloft. De kernvraag betreffende lichtinval en verlichting werd beantwoord met de nieuwste technologie, die perfect aansluit bij het bijzondere ontwerp en de innovatieve uitrusting van de loft. Naast een nieuwe glazen gevel over de hele oppervlakte, ontwierp architect Andre Rohde uit Detmold voor de nieuwe kantoorruimte een royaal verlichtingssysteem met geïntegreerde lichtstraten. De opdrachtgever van het miljoenenproject is de Wortmann Group uit Detmold, die met het merk Tamaris een van de grootste schoenenfabrikanten van Europa is. Met de gestage groei van de afgelopen jaren is kantoorruimte schaarser geworden. Daarom besloot de Wortmann Group om het voormalige magazijn om te bouwen tot een representatief kantorencomplex met 174 werkplaatsen. Een architecturaal concept, ongeëvenaard in de regio en een opmerkelijke referentie voor succesvolle verbouwing.

 

Onbeklede plafonds, ventilatiekanalen, stalen liggers en dragers karakteriseren het moderne totaalbeeld. Zo blijft de charme van het oude pakhuis behouden. Het hart van de innovatieve loft is echter het interieurconcept, met grootschaligheid, communicatie en creativiteit als uitgangspunt. Rohde heeft in totaal achttien lichtstraten in het dak van de hal ingebouwd. Om de lichtstraten te kunnen dragen moest de dakconstructie worden verstevigd. Door de extra I-profielen werd het hele lichtstratenoppervlak 65 cm opgetild, waardoor de galerijen op het tweede niveau van de hal een aangename hoogte krijgen en een loftachtige sfeer uitstralen. Glazen borstweringen en modulaire communicatiezones die dienstdoen als vergaderruimten kenmerken het transparante kantoorlandschap. Akoestische trapeziumplaten en vloerbedekking zorgen voor een zeer goede akoestiek.

 

Kleurneutraal en ontspiegeld

Bij de karakteristieke lichtinval van de grote lichtstraten is professionele zonwering van vitaal belang, vooral omdat veel computerwerkplaatsen zich direct onder de lichtstraten bevinden. Hinderlijke reflecties in de beeldschermen moeten vermeden worden, ook al is het directe zicht op de hemel erg verleidelijk. Daarom viel de keuze voor het polyesterdoek Soltis S92-2046 alu/zijdekleur: een licht, grotendeels kleurneutraal zonweringsdoek met een oppervlak dat tot 92 % gesloten is. Dit betekent dat de doorlaatbaarheid van zonlicht slechts 8 % bedraagt. Zo'n doek is lichtgevend en biedt ook aangename bescherming. Deze aangenaam transparante buitenzonwering met een zeer goede G-waarde van slechts 0,07 reduceert de energie-invoer via de lichtstraten tot slechts 8 % van de oorspronkelijke hoeveelheid en biedt dus uitstekende zomerhittebescherming.

 

Orkaanbestendig en esthetisch

Een hoofdkenmerk van de Topfix buitenzonwering met Fixscreen-technologie is dat deze in elke positie en op elke dakhelling (van 0 tot 90 °) windsnelheden tot 120 km/u weerstaat en daardoor orkaanbestendig is. De eisen van EN 13561 'zonwering - prestatie- en veiligheidseisen' (windweerstandsklasse 3) worden ruimschoots overtroffen en gescheurde doeken behoren tot het verleden. De sterkte van de gebruikte materialen en de esthetiek gaan perfect samen. De slanke screencassettes, de aluminium geleiders en montagevoeten zijn technisch en optisch afgestemd op de modulaire VELUX lichtstraten en ogen fraai en waardevol.

 

De automatische zonpositiebewaking in het nieuwe kantoor in Detmold is gekoppeld aan het geïntegreerde RWA-systeem en werkt grotendeels zelfstandig. Vóór de zon storend wordt, nemen de screens hun zonwerende positie in. Na de geslaagde verbouwing worden de eerste zakenpartners - die onder de indruk zijn - met trots verwelkomd in de nieuwe kantoorlofts.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie