(On)zichtbare akoestiek

Optimaliseer de ruimteakoestiek met naadloze akoestische plafondoplossingen

Gezondheid en welzijn worden, mede door de coronacrisis, steeds belangrijker. Daarnaast krijgt ook de binnenruimte steeds meer aandacht. Een goede ruimteakoestiek is niet alleen cruciaal voor een aangename ruimtebeleving, maar ook voor de gezondheid op langere termijn.

 
Het oog wil ook wat!

Voor de realisering van een prettige ruimtebeleving is het ook belangrijk dat de ruimte er aantrekkelijk uitziet en de akoestische materialen daarop een decoratieve aanvulling vormen. Deze materialen kunnen het geheel completeren door enerzijds een contrasterend effect, ófwel door juist zodanig op te gaan in de ruimte dat ze als het ware onzichtbaar aanwezig zijn en stilletjes hun werk doen. Je ziet ze niet, maar je hoort het effect wél! Precies het resultaat dat je in een klas vol rumoerige leerlingen wilt bereiken.

Het is inherent aan akoestische materialen dat deze zacht en dus kwetsbaar zijn. Een plafond is dan ook de aangewezen plek om een akoestische oplossing in te verwerken. Mede door de ruimte die beschikbaar is in een plafond. Echter werpt dat dan meteen weer een ander probleem op, namelijk: wat doe je met alle buizen, lampjes en spots?

Naadloze akoestische spray-on oplossing

Met de naadloos akoestische spray-on oplossingen van Asona is dit probleem verleden tijd. Asona heeft hiervoor namelijk de volgende oplossingen ontwikkeld: Sonaspray wordt direct op elk mogelijk oppervlak gespoten in de gewenste kleur, structuur en dikte naar gelang de akoestische eisen. Sonaspray is een ultra-gladde oplossing die op een backing van minerale wol wordt gespoten in diverse mogelijke kleuren.

Beide oplossingen gaan naadloos op in het bestaande ontwerp en volgen de vorm van het bestaande plafond, of deze nu recht is of rond. Buizen worden, desgewenst, meegenomen in het spuitwerk en geïntegreerde spotjes worden netjes in het materiaal verwerkt.

 
De effecten van slechte ruimteakoestiek op langere termijn

Een slechte ruimteakoestiek bevordert de kans op gehoorproblemen en vergroot ook de kans op concentratieproblemen, vermoeidheidsklachten en gedragsproblemen. Daarnaast heeft het invloed op het immuunsysteem, iets waar je juist in deze tijd zuinig op moet zijn. Door de toepassing van geluidsabsorberende materialen wordt nagalm gereduceerd, het geluidsniveau verlaagd en de spraakverstaanbaarheid verbeterd. Dit is met name in de publieke sector, zoals schoolgebouwen, een  belangrijke aanvulling om voor leerlingen een rustige ruimte te creëren waar ze zich goed kunnen concentreren.

« Nieuws overzicht