Ramen en deuren openen helpt … maar wat met de winter voor de deur?

Ventileren heeft een positief effect op de binnenluchtkwaliteit

Ventileren door ramen en deuren altijd open te laten heeft wel degelijk een positief effect op de binnenlucht-kwaliteit, zo toonde de Sense al aan tijdens enkele testopstellingen in Belgische klaslokalen. Alleen … wat met de winter voor de deur?
Even terug naar 1 september …
Het was ‘breaking news’ bij de start van het schooljaar: ventileren is een prioriteit om het risico op verspreiding van het Covid-19 virus via de lucht in druk bevolkte klassen tot een minimum te beperken. Ramen en deuren wagenwijd open dus, zodat er constant verse lucht beschikbaar is en gezonde binnenlucht het virus geen kans geeft. En dat werpt z’n vruchten af. Renson rustte eind augustus bij wijze van pilootproject een tiental Belgische scholen uit met de Sense. En uit die meetresultaten blijkt dat met de ramen en deuren open zelfs in klassen zonder ventilatiesysteem het CO2-gehalte amper 7,7% van de totale tijd boven de 1200 ppm stijgt. Toen eerder (lees: voor de heropstart op 1 september) ramen en deuren in diezelfde klassen nog hoofdzakelijk dicht bleven, bleek dat nog 29,9% van de tijd het geval te zijn.
Maar wat met de winter voor de deur?

Ventileren door ramen en deuren altijd open te laten heeft dus wel degelijk een positief effect op de binnenluchtkwaliteit. Maar met de winter voor de deur, is dit al veel minder evident als oplossing. En dan is de Sense pas echt een handig extra paar voelsprieten in de klas, thuis of op kantoor. Wat je zelf niet merkt, doet hij wel: hij waarschuwt je als de luchtkwaliteit achteruitgaat en het dus hoog tijd wordt om verse lucht binnen te halen. Dan kan het raam alsnog even open, net zolang tot de Sense je weer ‘blauw licht geeft’.

Oplossing op lange termijn? Continu en gecontroleerd ventileren

Ok, de Sense waarschuwt je dan wel wanneer de binnenluchtkwaliteit te wensen over laat, maar uiteindelijk is het nog steeds aan jou om manueel in te grijpen na zijn signaal. Wil je echt comfortabel kunnen wonen, les volgen of werken, dan moet je op zoek naar een oplossing die je ontzorgt. En dan komt de Smartzone ventilatie van Renson in het vizier. Met een slim ventilatietoestel dat – net als de Sense – CO2, maar ook vocht en schadelijke stoffen monitort, hoef je zelfs nooit nog wakker te liggen van gezonde lucht binnenshuis. Meer zelfs: zo’n ventilatiesysteem stemt zich volautomatisch af op jouw noden en behoeften. De cijfers uit de klassen mét een ventilatiesysteem in het pilootproject spreken voor zich. Met 99,8% van de totale tijd onder de 1200 ppm CO2 in de lucht is er in dat geval zo goed als altijd automatisch sprake van de best mogelijke binnenluchtkwaliteit.

Op de website ontdek je welk Smartzone ventilatiesysteem voor jou het best geschikt is.

Een vuiltje aan de binnenlucht? De Renson Sense vertelt het jou!

Weet jij hoe gezond de binnenlucht is bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Moeilijk te zeggen, niet? Het CO2-gehalte in de lucht leert je daarover heel veel, maar het probleem is dat je CO2 niet ruikt als je lang in dezelfde ruimte vertoeft en al helemaal niet kan zien. Daarom lanceert Renson de Sense, een slimme CO2-meter die je laat weten wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om te ventileren.

Uitgeademde lucht, vocht en schadelijke stoffen

CO2 zit in de lucht die we uitademen. En hoewel ook vocht en schadelijke stoffen de kwaliteit van de binnenlucht bepalen, is CO2 – zeker met veel mensen in dezelfde ruimte - een goede indicator voor de binnenluchtkwaliteit. Als dat CO2-gehalte alarmerend hoog stijgt, betekent dat namelijk dat de uitgeademde lucht van de aanwezigen niet voldoende ververst wordt. Zeker in luchtdichte, goed geïsoleerde en niet geventileerde ruimtes, loopt dat CO2-gehalte al snel op tot boven de 1200 ppm (parts per million). En dan kun je niet langer spreken van gezonde binnenlucht. Ter vergelijking: buitenlucht bevat doorgaans 400 ppm CO2. Binnenshuis is een maximum van 800 ppm ideaal, 1000 ppm acceptabel en 1200 ppm een bovengrens om van gezonde binnenlucht te kunnen spreken.

Meten is weten: de Sense doet het voor jou

Maar hoe weet je dan wanneer het hoog tijd is om een raam te openen en de binnenlucht te verversen als een ventilatiesysteem dat niet automatisch in je plaats doet? Want zelf heb je voor CO2 helaas geen ‘zesde zintuig’. Gelukkig heeft de nieuwe Sense van Renson dat wel. Die slimme sensor houdt het CO2-gehalte in de binnenlucht constant in het (digitale) oog en geeft aan wanneer dat te sterk stijgt. Is de lucht gezond, dan licht de sensor blauw op. Bij een CO2-gehalte tussen 800 en 1200 ppm krijg je een oranje kleur als waarschuwing dat de luchtkwaliteit slechter wordt. En rood betekent dat de hoeveelheid CO2 in de lucht de 1200 ppm grenswaarde voor gezonde binnenlucht overschreden heeft. In dat geval moet je de ruimte zo snel mogelijk intensief ventileren door ramen en deuren open te zetten. Of je moet op zoek naar een geschikt, energiezuinig ventilatiesysteem om ook in de winter altijd gezonde binnenlucht te kunnen ademen zonder je stookkosten de hoogte in te jagen.

 
Meer dan een CO2-meter
Maar de Sense is meer dan een visuele CO2 meter. Het toestel brengt ook andere parameters in kaart die bijdragen aan een gezond en comfortabel binnenklimaat, zoals de hoeveelheid schadelijke stoffen, de temperatuur, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid licht. Ook handig: je kan alle parameters in real time volgen via de bijbehorende app op je smartphone én ook de historiek oproepen. Zo kom je te weten of je woning eventueel ook te kampen heeft met andere structurele problemen die dringend aangepakt moeten worden.
 

Meer weten over de Sense en/of jouw exemplaar bestellen? Klik dan hier.

Renson Sense

CO2 zie, ruik of voel je niet. Pas als het CO2-gehalte in de binnenlucht al te hoog is, word je suf of krijg je hoofdpijn. Om preventief in te grijpen en tijdig te ventileren heb je een betrouwbaar apparaat nodig dat de binnenluchtkwaliteit meet. Renson ontwikkelde de Sense, een apparaatje dat constant het CO2-gehalte meet in een lokaal. Duidelijke kleurcodes geven aan hoe het met de binnenluchtkwaliteit gesteld is en wanneer er actie moet worden ondernomen. Dankzij de Sense heb je een objectieve tool ter beschikking die aangeeft hoe gezond of ongezond de ruimte is waarin je je bevindt.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie