Energiebesparingspotentieel van moderne beglazing | 12-november-2020 |
Thermisch isolerend glas
Volgens recent onderzoek in opdracht van Glass for Europe zouden Europese gebouwen in 2030 bijna 30 procent minder energie verbruiken als ze allemaal van hoogwaardig glas zouden worden voorzien. Guardian heeft in zijn portfolio zeer selectief, thermisch isolerend glas, dat op grote schaal wordt toegepast in moderne, energiezuinige gebouwen.
Verlaging van het energieverbruik is een van de belangrijkste doelen van de Europese Unie. Vooral in gebouwen, die nog altijd enorme hoeveelheden energie verbruiken, valt veel winst te behalen. Het is daarom niet vreemd dat energiezuinigheid binnen de bouwsector vaak onderwerp van gesprek is. Populair in dit verband zijn hernieuwbare en thermisch isolerende materialen. Er is echter gebleken dat ook gevelbeglazing veel potentieel heeft. Uit het onderzoek in opdracht van Glass for Europe blijkt dat hoogwaardig glas kan helpen om het doel in relatief korte tijd te bereiken.
Twee scenario’s voor Europa
Het onderzoek voor het Glass for Europe-rapport “Glazing Potential Energy Savings & CO2 Emission Reduction” is uitgevoerd door TNO en geeft de analyse weer van twee hypothetische scenario’s. In deze scenario’s wordt aangenomen dat tegen 2030 of 2050 alle gebouwen in de Europese Unie zijn voorzien van het aanbevolen type beglazing. In het eerste geval zouden ze jaarlijks 29 procent minder energie verbruiken, wat zich vertaalt naar een reductie in CO2-uitstoot van 28 procent. Volgens het scenario voor 2050 zou de potentiële energiebesparing 37 procent bedragen, met een vergelijkbare reductie in CO2-uitstoot.
De verwachtingen voor Nederland zijn zelfs nog optimistischer. Het gebruik van de juiste glassoort zou in 2030 het energieverbruik door gebouwen met 32 procent reduceren. In 2050 zou het zelfs om 42 procent kunnen gaan. Interessant genoeg kan bijna de helft van het verwachte besparingspotentieel voor 2030 in de eerste tien jaar worden bereikt als we in nieuwe gebouwen zeer selectief glas gebruiken en de vervanging van oude beglazing door hoogwaardig glas verdubbelen (van twee naar vier procent per jaar). Op Europese schaal zou dit zelfs tot 200 Mtoe minder energieverbruik leiden en een reductie van 240 miljoen ton CO2.
Vandaag werken aan de gebouwen van morgen
Uit het Glass for Europe-rapport blijkt duidelijk dat het rendement van zeer energiezuinige beglazing grote voordelen heeft voor het milieu en leidt tot een besparing op het energieverbruik voor verwarming en koeling. Tot de belangrijke parameters behoort niet alleen de warmte-isolatiecoëfficiënt (Uw), maar ook optimale transmissie van zonnestraling (g). Vermeldenswaardig is het feit dat ook de lichttransmissiecoëfficiënt mogelijk tot extra besparingen leidt, hoewel het rapport van Glass for Europe hier niets over zegt.
Het brede portfolio van Guardian Glass omvat beglazing die aan deze criteria voldoet. De producten met zeer selectief glas uit ons Guardian SunGuard®-gamma bieden een hoge lichttransmissie en regelen daarnaast de transmissie van de zonnestraling. Dit helpt goed verlichte ruimtes te creëren en voorkomt oververhitting in de zomermaanden. ’s Winters kunnen de gebouwen daarentegen effectief worden beschermd tegen de negatieve gevolgen van warmteoverdracht. Die eigenschappen maken deze producten tot een veelgemaakte keuze voor moderne en energiezuinige gebouwen.
De producten zijn terug te vinden in de gevel van het ING Paviljoen in Amsterdam-Zuidoost: een inspirerende, stimulerende ontmoetingsplaats voor werknemers op de campus en voor omwonenden, studenten, bezoekers en ondernemers. Met zijn centrale ligging in de ING-campus is het bovendien een uitstekende eetgelegenheid en een multifunctionele ruimte voor iedereen.
De eisen van de architect voor de beglaasde gevel waren hoge lichttransmissie, zonwering, een neutrale uitstraling en een goede lichtreflectie. De keuze viel op Guardian SunGuard SuperNeutral (SN 70/37) gecoat zonwerend glas, dat aan al deze strenge eisen voldeed. Het gecoate glas heeft een fraaie, neutrale, transparante uitstraling met een lage reflectie en consistente kleur. De multifunctionele coating minimaliseert bovendien de behoefte aan kunstlicht en biedt uitstekende warmte-isolatie.
Ook voor de volledig beglaasde gevel van het WTC Utrecht is gekozen voor Guardian SunGuard SNX 60/28. Er is inmiddels een nieuwe generatie van dit product ontwikkeld en op de markt gebracht: SNX 60. SNX 60 is zonwerend glas met een drievoudige zilveren coating voor een nog betere kleurconsistentie en verhoogde interne weerspiegeling. SNX 60 biedt uitzonderlijke helderheid en heeft een zeer gewilde, consistente, neutrale, transparante uitstraling – ongeacht de kijkhoek. De interne kleurreflectie is optimaal, waardoor het glas van binnenuit een veel neutralere tint krijgt.
« Nieuws overzicht