Gevel geeft TheeHUIS een gastvrije uitstraling

Zorgboerderij kiest voor gerecycled kunststof gevelbekleding

Bij het concept van een zorgboerderij past gevelbekleding die vriendelijkheid en duurzaamheid uitstraalt. Het materiaal moet ook onderhoudsarm zijn en tegen een stootje kunnen. Aannemersbedrijf H. Schouten zocht voor het TheeHUIS van Both BoerenZorg in Lopik naar het juiste materiaal. 

Bij de bouw van de zorgboerderij van Both BoerenZorg in Lopik is een TheeHUIS gerealiseerd in de vorm van een hooiberg. Het ontwerp is een mooie mix tussen moderne vormgeving en authentieke uitstraling. Het TheeHUIS is bedoeld als centrale ontmoetingsruimte waar de cliënten en gasten zich THUIS voelen. Een vriendelijke en warme uitstraling helpt daarbij. Voor de gevelbekleding is daarom in het ontwerp gekozen voor verticale geveldelen met de look van vergrijsd red cedar. 

100% gerecycled kunststof

“We hebben gevelbekleding van VinyPlus® gebruikt”, vertelt Rik Schouten van Aannemersbedrijf H. Schouten. “Naast de esthetische uitstraling speelde vooral de duurzaamheid van deze gevelbekleding een belangrijke rol bij onze keuze.” VinyPlus is vervaardigd uit 100% hoogwaardig gerecycled kunststof. Daarnaast is het onderhoudsarm, UV-bestendig, vormvast en bestand tegen schimmels en bacteriën. Het is eenvoudig en onzichtbaar te monteren. 

Houtnerfstructuren 

VinyPlus in vergrijsd cedar, zoals bij het TheeHUIS is gebruikt, is een van de vele kleuren waarin de kunststof gevelbekleding verkrijgbaar is. Naast de dekkende kleuren is VinyPlus er in houtnerfstructuren zoals eiken, mahonie en redwood. Moderne productietechnieken zorgen ervoor dat VinyPlus in uitstraling amper te onderscheiden is van echt hout. 

Ook in de vorm van de delen biedt VinyPlus meerdere mogelijkheden. Het standaard rondkantprofiel sluit met veer en groef op elkaar aan, maar de gevelbekledig is er ook in rabatdelen en in opdekdelen, waarmee fraai verticaal potdekselwerk te maken is. Ook dit potdekselwerk is blind te bevestigen, met tussen de 35 mm dikke opdekdelen en de standaard rondkantprofielen van 18 mm dik. 

Shadow-look 

Aan de houtnerfstructuren is nu ook een ‘shadow-look’ toegevoegd. De geveldelen zijn daarvoor voorzien van een zwarte sponning. Door de afwisseling in beeld van houtnerfstructuur en zwarte sponning ontstaat een interessant schaduw-effect in de gevel. Dit lijkt op een open gevelbekleding, waarbij houten delen naast elkaar worden geplaatst met een open naad ertussen. De VinyPlus shadow open-gevel-look heeft echter niet de nadelen van een open gevelbekleding. Een open structuur stelt vanwege de hoge waterbelasting en UV-straling van de zon namelijk zware eisen aan de waterkerende folie die de achterliggende isolatie afschermt. 

Brede toepassing 

VinyPlus is als gevelbekleding geschikt voor allerlei toepassingen, zowel in nieuwbouw als renovatie. Ook voor dakkapellen en chalets is het een zeer geschikt materiaal doordat het onderhoudsarm is en het jarenlang mooi blijft. Het is verkrijgbaar in lengtes tot 6 meter, zodat het aantal verbindingen minimaal kan blijven.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie