Douchen volgens BENG

Warmteterugwinning uit douchewater

De vraag om warmteterugwinning uit douchewater komt steeds vaker voor. Dit heeft alles te maken met de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG), waaraan per 1 januari 2021 alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, moet voldoen.


Besparen op het energie-verbruik van warm water

De meeste huishoudens hebben een combiketel. Deze zorgt voor de verwarming van je huis en voor het verwarmen van water. De verwarming van water kost veel energie. Door slim om te gaan met warm water kun je flink besparen. De douchegoot met warmteterugwinning (dwtw) is een duurzame energiebesparende oplossing voor als je een badkamer gaat (ver)bouwen. Met een douchegoot-wtw combineer je het nuttige met het aangename: een mooie douchegoot en tegelijkertijd energie besparen en comfort verhogen. Waar zit de maar? Die is er niet, want er wordt gebruik gemaakt van een duurzame energiebron die tot nu toe niet benut werd: de warmte van het douchewater.

Werking douchegoot met warmteterugwinning

Het principe van de ShowerDrain-X wtw-douchegoot is eenvoudig. Het gebruikte water dat door de doucheafvoer wegstroomt heeft een temperatuur van ca. 36°C. Het schone kraanwater dat naar de (thermostatische) mengkraan stroomt heeft een gemiddelde temperatuur van 10°C. Er is dus een flink temperatuurverschil, waardoor er warmte uitge­wisseld kan worden. De warmte-uitwisseling vindt plaats met een warmtewisselaar die in de wtw-douchegoot is inge­bouwd. Om maximaal rendement te behalen wordt gebruik gemaakt van het tegenstroom principe. Door de voorverwarming van het kraanwater is er veel minder warm water nodig om de gewenste douchewatertemperatuur van ca. 38°C te krijgen.

Verbetering energielabel woning
Met de ACO ShowerDrain X halveer je het energieverbruik voor het douchen. Welke warmtebron je ook gebruikt voor de warmwaterbereiding (gas – elektriciteit – zon - warmtepomp of stadsverwarming), deze vermindering van het energieverbruik is altijd voordelig. In geval van gebruik van elektriciteit voor de verwarming van tapwater is de besparing aanzienlijk groter, omdat elektriciteit duurder is dan gas. Een aardige bijkomstigheid is dat naarmate de drinkwatertemperatuur lager wordt, de ACO ShowerDrain X een grotere capaciteit (in kW) levert. In de winter, juist wanneer het nodig is, wordt hierdoor een groter vermogen geleverd dan in de zomer.

De ACO ShowerDrain X is door KIWA getest en normatief opgenomen in de EPG berekening (NEN 7120). Dit betekent dat je met toepassing van de ACO ShowerDrain X een aanzienlijke verbetering van het energielabel van de woning kunt realiseren. Met andere woorden: een zuiniger en dus aantrekkelijker huis!

Veilig volgens de regelgeving

In de warmtewisselaar wordt een dubbele scheiding tussen douchewater en drinkwater toegepast. Hiermee voldoet de ACO ShowerDrain X aan de Nederlandse en Europese regelgeving (NEN-EN 1717). Ook voldoet deze wtw-douchegoot aan de richtlijn legionellapreventie dankzij de geringe inhoud van de warmtewisselaar (< 1 liter), in combinatie met de hoge stroomsnelheid.

Hoeveel kun je besparen met een wtw-douchegoot?

De gemiddelde Nederlander verbruikt bijna 50 liter warm water per dag om te douchen. Uitgaande van een standaard HR ketel is het gasverbruik hiervoor 95m³ gas per persoon per jaar. Dit gasverbruik kun je met de ShowerDrain X halveren. Bekijk de rendementstabel. Qua prijs zit de wtw-douchegoot op ongeveer € 1.250 euro. Dat lijkt op het eerste oog flink, maar als je dat gaat terugrekenen heeft een gezin met twee kinderen het er binnen vijf jaar uit. In die zin heeft de douche-wtw zeker een zo goed rendement als een pv-paneel.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie