Hoe test je de isolatiewaarde van bouwmaterialen? | 04-maart-2021 |
Vakantiepark blijkt ideale testlocatie voor isolatiemateriaal - een case study naar de reductie van warmtevraag
Hoe test je de isolatiewaarde van bouwmaterialen? Natuurlijk, je kunt er een laboratoriumtest op los laten. De meest gangbare methode in de branche. Maar wat weet je dan eigenlijk?
Mensen zijn geen voorspelbare labmuizen. De een zet z’n thermostaat steevast op een comfortabele 23 graden. De ander trekt thuis een dikke trui aan om het klimaat te sparen. En zo zijn er veel meer variabelen. Variabelen die je in een lab niet kunt nabootsen.
Ideale testlocatie
Voor het product Isobooster ging PXA Nederland BV daarom op zoek naar de ideale testlocatie voor een stevige en serieuze praktijktoets. Want zíj zijn dan wel overtuigd dat Isobooster de isolatiestandaard van de toekomst is, maar maak dat maar eens hard. Dus zocht PXA een testlocatie met zo min mogelijk variabelen, waar ze over een langere periode en gevalideerd door onafhankelijke partijen de reductie van de warmtevraag met Isobooster ten opzichte van traditioneel isolatiemateriaal konden testen.
Dat klinkt niet eenvoudig en dat was het ook niet. Maar in de honderden projecten waaraan zij jaarlijks hun expertise en producten leveren vonden ze toch de ideale omstandigheden voor het onderzoek, in een luxe vakantiepark in Zeeland: Parc Ganuenta!
In Parc Ganuenta konden die lastige variabelen tot een minimum worden gereduceerd:
- De woningen zijn per type bouwkundig en installatietechnisch identiek;
- Meerdere, identieke woningen van verschillende typen naast elkaar te meten: rij, vrijstaand en appartement;
- De factor bewonersgedrag speelt vrijwel geen rol in de meting;
- En het energieverbruik is over een langere periode bij te houden.
Om zeker te zijn dat het geen wij-van-wc-eend test zou worden, zorgden ze ook voor objectieve maatstaven, deskundigheid en controle:
- Parc Ganuenta is een nieuwbouwproject, daardoor konden ontwikkelaar en het bouwbedrijf vanaf de start van de bouw alle facturen controleren;
- PXA werkte in het project samen met enkele onafhankelijk partners te weten Bruil Bouw, Fraanje BV en B&B Vastgoedontwikkeling;
- De bouwers verwerkten de bouwmaterialen strikt volgens de voorgeschreven richtlijnen;
- De warmtevraagreductie van Isobooster ten opzichte van de in de markt geldende standaard voor spouwisolatie, de zogeheten spouwplaten van PIR, werd vergeleken;
- Een onafhankelijke derde partij, de beheerder van het park, leverde de verbruikscijfers aan;
- De energieleverancier controleert de gebruikte rekenmethode.
Methode
Het vakantiepark kent verschillende typen woningen. Een aantal van deze luxe vakantievilla’s is door de bouwers voorzien van een thermische schil van Isobooster en een aantal met traditionele spouwplaten van PIR.
De praktijk: Bruil Bouw haakt aan
Afgezien van de isolatie verschillen deze woningen onderling niet, bevestigt ook Wilbert van Workum van Bruil Bouw, die als werkorganisator verantwoordelijk is voor de bouw van de woningen: “Per type zijn er
woningen gebouwd met en zonder Isobooster. De woningen zijn per type bouwkundig en installatietechnisch nagenoeg identiek en ook de oriëntatie is hetzelfde.“
Het energieverbruik van alle woningen is over een periode van enkele jaren meerdere keren per jaar gemeten door de beheerder van het park. Als basis wordt gekeken naar het energieverbruik, gewoon door de meters af te lezen. Daar worden de eigenaren uiteindelijk ook op afgerekend. De energiemeters van beide typen huizen worden structureel - met toestemming van de eigenaren - gevolgd en zo leveren ze praktische data over de energiewinst met Isobooster.
En het resultaat is verbluffend: De implementatie van Isobooster levert een jaarlijkse besparing op van 500 tot 700 euro t.o.v. PIR-spouwplaten, dat is een reductie van meer dan 45%.
Ook Fraanje is overtuigd
Fraanje BV is de bouwkundig onderaannemer van Bruil Bouw. Projectleider Wim Sturm van Fraanje bevestigt dat de materialen volgens richtlijnen zijn verwerkt: “Ik moet toegeven dat ik aanvankelijk wat sceptisch was. Maar bij Fraanje staat duurzaam bouwen hoog op de agenda en ik was ook wel nieuwsgierig, dus we werkten graag mee. Onze vakmensen hebben de materialen secuur en volgens de richtlijnen aangebracht. En ik moet zeggen, we zijn positief verrast door de gunstige metingen t.o.v. de andere woningen. We zien dan ook uit naar de uitgebreide en algemeen vereiste certificeringen zodat we dit ook bij onze andere projecten, waaronder die uit eigen ontwikkeling, kunnen toepassen”.
Ontwikkelaar Evert van de Beek van B&B Vastgoedontwikkeling is onverdeeld enthousiast: “Wij zien op jaarbasis dat de woningen met Isobooster een veel gunstiger energieverbruik hebben. Om die reden worden alle nieuw op te leveren woningen nu standaard geïsoleerd met Isobooster. Een bijkomend voordeel is dat deze woningen stiller zijn door de toepassing van zachte isolatiematerialen en in de zomer ook koeler.”
Voordelen, ook voor de bouwers
Meten is weten, maar ook de gebruikerservaringen zijn belangrijk. Isobooster is in de aanschaf amper duurder, maar daar staat tegenover dat de verwerking eenvoudiger en dus sneller is. Het is dun en licht en het snijdt makkelijk. En niet onbelangrijk: het geeft geen gezondheidsrisico’s.
Conclusie
De uitkomsten spreken voor zich en worden bevestigd door de externe bronnen in de case study:
- Kostenbesparing: de reductie van de warmtevraag met Isobooster ten opzichte van standaardisolatie d.m.v. PIR-spouwplaten loopt op tot meer dan 45% op jaarbasis
- Comfort: de toepassing van Isobooster geeft een aangenaam binnenklimaat in de steeds warmere zomers en maakt de woning stiller
- Klimaat: met Isobooster realiseert men een enorme CO2-reductie, belangrijk in deze tijd van strenge klimaatdoelen
De exacte cijfersVan de twee typen vakantiewoningen op het park die afwisselend met PIR en met Isobooster geïsoleerd zijn, kan na meerdere metingen over een meerjarige meetperiode de volgende gemiddelden worden vastgesteld: | |
6/8-persoons vakantiehuizen: 48% reductie gasverbruik
| 10-persoons vakantievilla’s: 36% reductie gasverbruik
|
Ter illustratie: 2439,8 kg/CO2 is gelijk aan 10.892 kilometer rijden met een gemiddelde benzine auto. En 1744,6 kg/CO2 staat gelijk aan 7.786 kilometer. |
Neem voor meer informatie contact op met PXA Nederland B.V. of bezoek de website.
« Nieuws overzicht