Hemelwateropvang

Water is een kostbaar goed

Tegenwoordig worden langere periodes van droogte steeds vaker afgewisseld met zware regenval in korte tijd. Het opvangen van hemelwater in een regenton ontlast het riool bij hevige regenval en in periodes van droogte is het water te gebruiken voor de tuin.

Subsidie

Het gebruik van dit ‘grijze’ hemelwater voorkomt waterverspilling en verlaagt het waterverbruik van een woning. Gemeenten kunnen inwoners verplichten hun eigen hemelwateropvang te verzorgen. Vaak raakt het gemeentelijk rioolstelsel na een fikse regenbui overbelast, waardoor straten volledig onder water komen te staan. Ook raken de gemeentelijke waterzuiveringsinstallaties overbelast bij de aanvoer van teveel regenwater. Door bewoners te verplichten zelf hemelwater op te slaan of af te voeren, neemt de druk op het riool af en wordt afvalwater niet langer gemengd met regenwater – wat de verwerking van het vuile water ten goede komt. Steeds meer gemeenten hebben een subsidieregeling voor het afkoppelen van hemelwater van het gemeentelijk riool. Deze subsidie kan worden ingezet voor de aanschaf van een regenton.

RHEINZINK heeft twee opties om een regenton te vullen vanuit een hemelwaterafvoerbuis: de regentonklep en de hemelwateropvang met Gardena aansluiting.

Regentonklep

Het vullen van een regenton kan eenvoudig worden gedaan met de RHEINZINK regentonklep. De regentonklep wordt in de HWA-buis geplaatst en kan in geopende toestand een regenton vullen. In gesloten toestand stroomt het water door. Door het geïntegreerde RVS rooster dient de regentonklep ook als bladvanger.

Hemelwateropvang met Gardena aansluiting

De RHEINZINK hemelwateropvang met afsluitbare Gardena aansluiting is geschikt voor het direct vullen van een regenton. De hemelwateropvang kan eenvoudig in een bestaande HWA-buis geplaatst worden zonder te solderen. Als de regenton vol raakt, zal het regenwater niet meer de ton inlopen, maar de buis doorlopen. Als er langere tijd geen water nodig is, zoals in de winter, kan de slang verwijderd worden en het kraantje worden gesloten.

« Nieuws overzicht