Hoogbouw in hout

Realisatie van de complete buitenschil

Top-Up in Amsterdam is in vele opzichten een bijzonder project. Het zeven verdiepingen hoge gebouw bestaat grotendeels uit hout. Een massieve draagconstructie in vurenhout, kozijnen uit grenenhout en een open gevelbekleding uit Siberisch lariks. Foreco houtconstructies werd ingeschakeld voor de realisatie van de complete buitenschil vanaf het binnenspouwblad tot aan de esthetische afwerking.

Vanwege positieve ervaringen bij eerdere projecten werd Foreco al in een vroeg stadium door aannemer Hillen & Roosen benaderd. Hans van den Heuvel van Foreco vertelt meer over de opbouw van de gevel en de bewuste keuze om de gevelbekleding niet te prefabriceren. “Binnen onze scope valt de complete gevelafwerking, inclusief achterconstructie, isolatie, brandvertragende folie, spijkerregels en de zichtbare geveldelen”, vertelt Van den Heuvel. “Daarnaast waren we verantwoordelijk voor de realisatie van de plafonds, de vlonders en terrasvloeren. Allemaal uitgevoerd in Siberisch lariks. Een behoorlijke klus, maar een die ons op het lijf is geschreven. Vooral voor wat betreft de open gevelbekleding hebben we onze toegevoegde waarde laten gelden.”

Gevelspecialisten

Foreco beschikt over een eigen afdeling voor houten gevelbekleding. “Dankzij ons grote aanbod aan houten gevelbekleding met daarbij veel verschillende profielen en bevestigingsmethoden kunnen we voor elk project een passende oplossing voorzien. Bij Top-Up is gekozen voor een gevelafwerking bestaande uit fijn bezaagde houten geveldelen in afmetingen van 18 bij 68 millimeter in wisselende lengtes. De delen zijn zichtbaar genageld met rvs nagels tegen een houten regelwerk en met een tussenruimte van telkens 10 millimeter. De delen zijn brandvertragend behandeld en voldoen aan Euro-brandklasse B volgens Bouwbesluit. Tevens zijn de delen voorvergrijsd middels een speciale behandeling, zodat de gevel uiteindelijk egaal verkleurt, ongeacht de positie in de zon- of schaduwzijde.”

Inkorten en monteren

De open gevelbekleding is volledig ter plaatse vervaardigd. “De delen werden volledig voorbehandeld aangeleverd en ter plaatse op maat ingekort. De kopse kant werd vervolgens ter plaatse geïmpregneerd. Groot voordeel van het op locatie monteren en inkorten is dat we kleine oneffenheden in de achterconstructie perfect kunnen opvangen. In totaal zijn we een maand of vier bezig geweest met de montage van de gevelbekleding. Parallel hieraan hebben we de overige houten constructies gerealiseerd in Siberisch lariks, uiteraard brandvertragend geïmpregneerd.”

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie