Renson Aero Skye, het lamellendak dat eenvoudig in te bouwen en open te schuiven is

Comfortabele buitenruimte, één met de architectuur

De Camargue Skye tilt als meest exclusieve telg in het assortiment terrasoverkappingen van Renson comfortabel buitenleven naar het hoogste niveau. Als inbouwmodule is deze met kantelbare én open te schuiven lamellen voortaan ook als ‘Aero Skye’ perfect integreerbaar in welke constructie ook. Meer dan een terrasoverkapping, gaat de Aero Skye dus naadloos op in de architectuur en opent zo een brede waaier aan mogelijkheden voor wie een terras ziet als een extra buitenkamer die het hele jaar door dienst doet. Qua look & feel levert dat een uniek plaatje op, waarbij binnen en buiten perfect in elkaar overlopen.

Integratie of opbouw

Denk de kolommen van de Camargue Skye weg en je houdt een strakke dakstructuur over die in welke constructie ook in- of opgebouwd kan worden: van stalen profielen over betonbalken tot een houten kaderwerk. Zo maakt het open te schuiven lamellendak perfect deel uit van het ontwerp van een gebouw. Per zijde kan je kiezen of de structuur geïntegreerd of opgebouwd moet worden. Dit is vooral belangrijk om te weten voor de keuze van de juiste waterafvoer(en). Die kan je vanaf het hoekpunt naar beneden leiden of zijdelings in het dak verwerken. Of je gaat ermee door de goot naar beneden, zodat die ook nergens te zien zijn, wat trouwens ook geldt voor alle bevestigingen, bedrading en verankeringen. Bij integratie in een op maat gemaakte opening in een dakstructuur, rust het kader zonder afdekkap op de zijkant op een meegeleverd L-profiel dat aan de muur bevestigd wordt. In het geval van opbouw bovenop een dakconstructie worden geen specifieke bevestigingsmaterialen meegeleverd omdat alles afhangt van het type constructie en materiaal waarop het lamellendak vastgemaakt wordt.

Daklamellen: kantelen en openschuiven

De kantelbare lamellen zorgen steeds voor het meest aangename leefklimaat op een terras, het hele jaar door. Je kan de aluminium lamellen namelijk sluiten bij een regenbui, openen naar wens voor de juiste hoeveelheid zon of schaduw, en zelfs helemaal opzij schuiven. Dat maakt van de Aero Skye het ideale terrasdak om niet alleen beschut te zitten tegen neerslag en zon, maar ook om in de winter van zoveel mogelijk zonlicht te genieten en in de zomer vanaf je terras toch steeds op de eerste rij te zitten om de sterrenhemel te bewonderen. Zowel bij in- als bij opbouw kan de dakstructuur zelfs zo geïnstalleerd worden dat het lamellen pakket – wanneer opengeschoven – in of boven de constructie verdwijnt. Het resultaat is 100% zicht op de vrije hemel.

Eindeloos personaliseerbaar

De Aero Skye is op maat verkrijgbaar met een spanbreedte tot maximum 4500 mm en een draaibreedte tot maximum 6200 mm. De daklamellen roteren en openschuiven gebeurt via de bijbehorende app. Qua kleurenaanbod zijn de mogelijkheden onbeperkt, en dat zowel in structuur-, glans- of matte lak. Optioneel kunnen de daklamellen ook afgewerkt worden in een ‘wooddesign’-look (in natuur eik, walnoot of witte eik). Verder is het mogelijk om dit ingebouwd lamellendak te personaliseren met up/down leds, een ‘heat & sound beam’ en een regensensor, die de daklamellen automatisch opent of sluit afhankelijk van het weer.

Gepatenteerde S-drive technologie

Een gepatenteerde roteer- en schuiftechnologie die Renson speciaal voor deze terrasoverkapping ontwikkelde, zorgt ervoor dat de lamellen feilloos en op een betrouwbare en duurzame manier roteren, open en dicht schuiven. Een synchrone aandrijving aan beide uiteinden van de daklamellen zorgt er bovendien voor dat het dak zelfs bij asymmetrische belasting in één vloeiende beweging opent en sluit.

Opleiding vereist

Om een technisch en esthetisch correcte installatie van de Aero Skye te kunnen garanderen, volg je als installateur een (verplichte) opleiding bij Renson. Zowel de aansluiting van de elektronica als de juiste montagewijze komen daarin aan bod.

Een tuinkamer, added value voor je woning

De eigenaars van deze Aero Skye (zie foto’s) brengen heel veel tijd buiten door. Voor ze Renson leerden kennen, waren ze al geruime tijd op zoek naar mogelijkheden om meer en beter van hun prachtige tuin te kunnen genieten. Op reis in Spanje verbleven ze in een vakantiehuis waar ook een terras met lamellendak aanwezig was. Omdat ze dit zo geweldig vonden, gingen ze op zoek naar een gelijksoortige oplossing voor hun woning. Een makkelijke zoektocht was dit evenwel niet, want één van hun belangrijkste voorwaarden was dat de lamellen volledig weg moesten zitten in de dakuitbouw wanneer het dak opengeschoven werd. Op die manier zijn er geen storende visuele elementen zichtbaar en gaat de terrasoverkapping naadloos op in de woning.

Tevreden over hun lamellendak

De eigenaars zijn heel tevreden met het eindresultaat: “De Aero Skye is een echte aanrader. Wij zitten de komende tijd nog wel vaker buiten!” Dankzij de flexibiliteit van het lamellendak dat open te schuiven is genieten ze dagelijks van de heerlijk frisse buitenlucht. In de zomer ontbijten ze onder een prachtige blauwe hemel, terwijl ze opwarmen in de heerlijke ochtendzon. Als het te warm begint te worden, hoeven ze echter niet langer naar binnen af te druipen, maar kunnen ze gewoon de lamellen sluiten. Ook op koudere of regenachtige dagen kun je hen vaak buiten vinden. Dankzij de verwarmingsinstallatie en de mogelijkheid om de lamellen te sluiten, leven ze de hele dag buiten.

“Wij realiseerden de volledige uitbouw boven dit terras”, klinkt het bij Renson Ambassador P&G Metaalwerken, dat al ervaring had met het inbouwen van een lamellendak in een bestaande structuur. Het was wel voor het eerst dat ze het dak zo inbouwden dat de lamellen bij het openschuiven helemaal in de structuur verdwenen. “Normaal gezien blijf je met de lamellen opengeschoven altijd met een ‘pak’ lamellen zichtbaar in de dakstructuur over”, blikken ze daar op het project terug. “Maar hier was het de uitdrukkelijke wens van de klant om dat pak in het dak te zien wegschuiven bij het openen. En dat is prima gelukt.” De belangrijkste uitdagingen bij het inwerken van een lamellendak als dit bleek niet alleen de waterafvoer, maar ook het feit dat het frame volledig onzichtbaar geïntegreerd moest worden in de afwerking. Uiteindelijk is dat hier heel goed gelukt en daarom kijkt men dus heel tevreden op deze realisatie terug.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie