Oplossingen tegen oververhitting in nieuwbouwwoningen | 04-mei-2021 |
Sinds 1 januari geldt voor nieuwbouw niet alleen BENG: voor nieuwe woningen is nu ook TOjuli van kracht. TOjuli moet het risico op oververhitting in woningen verlagen.
De markt is onzeker over de gevolgen en consequenties van de nieuwe TOjuli eis. Reden voor DUCO om op dinsdag 11 mei een webinar aan TOjuli en de strijd tegen oververhitting te wijden. Richard Geraerts, verkoopleider Nederland van DUCO: "We willen bewustzijn kweken voor de problematiek. En wij zijn er van overtuigd dat de oplossing begint bij de Trias Energetica: zorg dat de warmte niet naar binnen komt."
Het zal niemand ontgaan: onze zomers worden almaar warmer. Tegelijkertijd worden nieuwe woningen energiezuinig gemaakt door ze optimaal te isoleren en luchtdicht te maken. Bij stijgende zomertemperaturen kan dat leiden tot oververhitting in de woning; een bron van overlast die zelfs tot gezondheidsrisico’s kan leiden. Met TOjuli reageerde de overheid vorig jaar op deze problematiek en formuleerde een bovengrens voor oververhitting in nieuwbouwwoningen. De nieuwe eis voert tot onzekerheid en vragen in de bouw, waar men ook al volop discussieert over BENG, constateert Richard Geraerts: "We zien een zoektocht in de markt, waar momenteel de allereerste ervaringen met de nieuwe regelgeving worden opgedaan. 2021 wordt voor de bouw een leerjaar als het gaat om het kostenplaatje van BENG en TOjuli."
TOjuli-webinar
De onzekerheid rond TOjuli is voor DUCO aanleiding om op dinsdag 11 mei een webinar aan het thema te wijden. Geraerts: "Wij willen de markt bewust maken dat TOjuli belangrijk is en wat je kunt doen om er aan te voldoen. Wij zijn er van overtuigd dat dat begint met de Trias Energetica: zorg dat de warmte niet naar binnen komt. Wij pleiten voor een combinatie van goede zonwering, slim ventileren en efficiëntezomernachtventilatie. In woningen waar buitenzonwering wordt gekoppeld aan ventilatieve koeling, is het binnenklimaat op een natuurlijke manier beheersbaar."
Passief koelen
In de totaalconcepten van DUCO bieden natuurlijke dagventilatie, slimme buitenzonwering én nachtventilatie een goed alternatief voor koelen met installaties. De stelling dat zonwering niet nodig is 'omdat de EPC gehaald wordt en er PV-panelen op de woning liggen' wordt langzaam aan onhoudbaar, aldus Geraerts: "In de markt ontstond enige tijd geleden de tendens om te denken: koelen is goed en dat doen we met installaties. Je kunt inderdaad ‘actief’ koelen met een airco. Maar dan zit je als bewoner ook vast aan een gemiddeld meerverbruik van 700 kWh per jaar - voor een kleine airco. Dat koelen kan ook 'passief', met doekzonwering of architecturale zonwering. Die oplossing zorgt voor een reductie van de koellast tot wel 63% en leidt tot een flinke temperatuurdaling (gemiddeld 12%) binnenshuis.”
Beweging in de markt
De zoektocht in de markt brengt ook een verandering van denken met zich mee, ziet Geraerts: "Diverse kozijnleveranciers hebben ons benaderd om te praten over de mogelijkheden van zonwering en zomernachtventilatie. Een kunststofkozijnen leverancier die al tien jaar renoveert en nieuw bouwt voor een woningcorporatie, zag in zijn woningen altijd hittestress optreden. Al die woningen worden opgeleverd met een EPC van 0,6 of 0,4 - zonder te kijken naar zonwering. Dat kan eigenlijk niet meer. Ook woningbouwverenigingen realiseren zich dat dit zo niet langer houdbaar is. Vaak is de ruimte voor extra installaties beperkt, dus moeten we de oplossing in de gevel zoeken. Wij promoten, vanwege BENG en TOjuli: begin bij de Trias Energetica en zorg dat de warmte niet naar binnen komt."
Schrijf je in en doe mee!
DUCO-webinar over TOjuli, met adviseur duurzaamheid Rob Daniëls (Cauberg Huygen) en technisch-commercieel adviseur Michel Mengerink (DUCO).
Dinsdag 11 mei, 10.00 – 11.15 uur.
« Nieuws overzicht