Na-isoleren conform BENG

De nieuwe BENG-eisen

Voor projecten met een vergunningverlening na 1 januari 2021 gelden de nieuwe BENG-eisen. Ook voor renovatie brengt dit veranderingen met zich mee. Bij renovatie geldt het rechtens verkregen niveau, maar moet er minimaal voldaan worden aan de Rc-waarde 2,6 voor de vloer, 1,4 voor de gevel en 2,1 voor het dak. Beslaat het te renoveren bouwdeel meer dan 25% van de totale gebouwschil en wordt het bouwdeel volledig opengelegd, dan gelden voor de isolatiewaarden de nieuwbouweisen.

Daarnaast is ook de berekeningsmethode voor de bepaling van de Rc-waarde aangescherpt. Maar wees gerust. IsoBouw heeft hierop al geanticipeerd. Hun renovatieproducten zijn aangepast op deze nieuwe berekeningsmethodiek. Bij een juiste keuze heeft u dus de zekerheid dat u aan de nieuwe BENG-eisen voldoet.

Vergunning afgegeven voor 1 januari 2021, oplevering na 1 januari 2021: Het gebouw moet voldoen aan de EPC-eisen (berekend volgens NEN 7120). Het label wordt bij oplevering wel beoordeeld door een gecertificeerde adviseur volgens de NTA 8800. De labelafgifte is vooral voor renovatie belangrijk, aangezien woningbouwverenigingen vaak op labelstappen huurverhoging door mogen rekenen. Dit zal vanaf 1 januari 2021 dus gecontroleerd gaan worden bij oplevering.

Vergunning afgegeven na 1 januari 2021, oplevering na 1 januari 2021: Het gebouw moet voldoen aan de BENG-eisen. Een gecertificeerde adviseur controleert bij oplevering volgens NTA 8800 of de woning ook voldoet aan de BENG-eisen. Hierop volgt direct de labelverkrijging.

Renovatie hellend dak

Wordt de gehele onderconstructie verwijderd, inclusief de gordingen, dan geldt de nieuwbouweis (Rc min 6,3). Blijven de gordingen of sporen zitten, dan geldt de eerder genoemde renovatie-eis.

Drie varianten

Het assortiment van IsoBouw bestaat uit SlimFix Reno+, SlimFix RenoTwin en SlimFix RenoTwin Solar. De eerste is voor toepassing op een dragend dakbeschot. SlimFix RenoTwin kan vrijdragend gemonteerd worden op oneffen onderconstructies, zoals bijvoorbeeld op bestaande dakelementen. De Solar versie is speciaal ontwikkeld voor een bedekking met een PV-indaksysteem. Voor alle varianten geldt dat ze zonder meerprijs kunnen worden voorzien van een nokafschuining en/of een gootdetail voor het opvangen van de afschuifkrachten.

De dampopen isolatieplaten creƫren een doorlopende isolatieschil die water- en luchtdicht kan worden afgedicht. De ingelijmde tengellatten maken de elementen constructief zeer sterk waardoor onder andere overstekken eenvoudig kunnen worden gerealiseerd.

Luchtdichte zolderisolatie

Een minder ingrijpende methode om het dak na te isoleren is via de binnenzijde. Voor een snelle realisatie van deze klus levert IsoBouw SlimFix Deco. Hiervoor geldt in alle gevallen de renovatie-eis omdat dit product een toevoeging is op een bestaande constructie.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie