Energiezuinigheid? Ja, … maar zonder concessies op gezond en comfortabel leven! | 03-juni-2021 |
Vraaggestuurd = energiezuinig én natuurlijk ventileren
Nieuwbouw anno 2021 draait om klimaatbewustzijn, circulariteit, NOM, BENG. Als specialist in ventilatie én zonwering ziet Renson de eisen op dat vlak in de eerste plaats als uitdagingen. Om vraaggestuurde ventilatie op de kaart te zetten, bijvoorbeeld. Ventileren op maat van elke ruimte in huis en alleen wanneer dat echt nodig is, is niet alleen goed voor je portemonnee, het zorgt ook 24/7 voor de best mogelijke binnenluchtkwaliteit. Zonder dat bewoners daar omkijken naar hebben. Wat er ook beweerd wordt: C+ ventilatie (met per individuele ruimte een natuurlijke toevoer van verse lucht en vraaggestuurde afvoer van vervuilde binnenlucht) kan met BENG zowel op het vlak van verbruik als van comfort de vergelijking met de beste WTW-systemen aan.
Met ventilatie voldoet Renson dan wel aan de strengste BENG-normen, maar we gaan nog een stap verder. Want gezond leven gaat ook over een aangename binnentemperatuur. Zeker met de laatste paar hete zomers en hittegolven in het achterhoofd, wordt het stilaan een grotere uitdaging over hoe onze goed geïsoleerde en luchtdichte woningen op een energiezuinige manier te koelen dan hoe die te verwarmen.
TO Juli … haalbaar dankzij buitenzonwering én nachtkoeling
‘TO Juli’ schrijft voor dat je als architect, adviseur of projectontwikkelaar in het ontwerp zelfs verplicht rekening moet houden met het risico dat de temperatuur te hoog oploopt om het binnen draaglijk te kunnen houden. Een oversteek, buitenzonwering en/of passieve nachtkoeling zijn dan interessante én duurzame alternatieven om niet of minder te moeten teruggrijpen naar actieve koeling.
Renson gaat ook op dit vlak resoluut voor de natuurlijke oplossing: door met buitenzonwering de zon tegen te houden nog voor die het glas kan bereiken, én met inbraakwerende raamroosters de koelere nachtlucht binnen te laten. Gecombineerd kan dit tot 15° winst opleveren op de binnentemperatuur. Mooi meegenomen is dat je met dynamische zonwering als screens ’s winters toch steeds kan blijven profiteren van de gratis zonnewarmte. En dit soort doekzonwering is bovendien perfect integreerbaar in de gevel, zonder afbreuk te doen aan je ontwerp.
Waarom ventileren?
Waarom zonwering?
« Nieuws overzicht