Tocht en warmteverlies bij buitendeuren onnodig | 18-juni-2021 |
Vlakke houten deuren
Kromtrekken is een veelvoorkomend probleem bij buitendeuren. Bij met name vlakke houten deuren komt het in meer of mindere mate voor. De deur gaat niet goed meer dicht, is moeilijk in het slot te krijgen en gaat boven, in het midden of onderaan wijken. Met lekkage en verlies van warmte tot gevolg.
Vormvast
De oorzaak voor dit probleem is te vinden in verschillen in temperatuur en vochtigheidsgraad. De mate waarin dat gebeurt bij massief houten deuren hangt af van houtsoort, houtkwaliteit en de manier van bewerken. Feit is echter dat veel afdichtingen al niet meer voldoende functioneren bij een kromming van twee millimeter of meer, met een vervelende tocht tot gevolg en ook niet onbelangrijk: een hoge energierekening.
Rondom afdichten
Kies daarom voor een simpele doch eenvoudige oplossing door deuren zonder kaderprofiel in de sponning af te dichten met een inbouw- of opbouwprofiel en een deurstrip/dorpelstrip. Kies in deze gevallen voor een product met een hoog afdichtingsbereik in combinatie met een hoogwaardige, soepele afdichting. Hiermee is niet alleen optimale kieroverbrugging gegarandeerd, ook de sluitweerstand wordt daarmee tot een minimum beperkt. De AIB 3N XL van Ellen (inbouwprofiel voor 6 mm afhangspeling) is zo’n product, vanwege zijn unieke afdichtingsbereik tot wel 13 mm.
Wanneer de 6 mm afhangspeling ontbreekt, kan gekozen worden voor een opbouwprofiel als de Elro XL, welke ook tot 13 mm kan afdichten. Een andere optie is de ARP+, welke door zijn holle kamer in de afdichting hoge isolatiewaarden behaalt. Het geanodiseerde profiel voorkomt roestvorming en biedt een fraai aanzicht.
Naast het feit dat tochtprofielen zorgen voor meer wooncomfort en energiebesparing, beschermen ze huizen ook tegen vocht, geluid, stof, uitlaatgassen en ongedierte.
« Nieuws overzicht