De Verwondering: Nederlands eerste ecologische basisschool

Een bijzonder ontwerp met houten gevel

Een kale vlakte in Almere Hout, binnen de kleine wijk Nobelhorst, zonder stroom- en wateraansluiting. Het was haast niet voor te stellen dat op deze plek een geheel biofilisch ontworpen basisschool haar deuren zou openen.

Begin 2021 is de locatie echter nagenoeg niet te herkennen, de school staat in een compleet nieuwe wijk en is de eerste volledig ecologische basisschool in Nederland.

Biofilisch design

De natuur is fundamenteel voor het gebouw en samen met de omgeving vormt het de biotoop, die het ideale ontwikkelingsklimaat faciliteert voor de leerlingen. Door middel van onderzoek wordt steeds meer onderbouwt dat kinderen zich beter kunnen concentreren als zij zich in een natuurlijke omgeving bevinden. De ecologische school bestaat daarom uit clusters, die de biotopen vormen voor leerlingen van de verschillende klassen. Hierbij zijn de natuurlijke elementen overal in het ontwerp doorgevoerd: een groene omgeving, voldoende daglicht en natuurlijke ventilatie.

Een ecologisch ontwerp vraagt om een duurzame gevel

Ook bij de keuze voor materialen zijn natuurlijke elementen het uitgangspunt, daarom staat hout centraal in het ontwerp. Zo is voor de verduurzaamde houten gevel gekozen voor NobelWood van Foreco, het alternatief voor tropisch hardhout.

Middels een innovatieve techniek met biobased chemie wordt het snelst groeiende naaldhout ter wereld gemodificeerd. Hierdoor krijgt het de uitstraling en levensduur van tropisch hardhout. De donkere, warme uitstraling van het hout creƫert mooie accenten op de gevel. Omdat NobelWood vrij is van noesten ontstaat er een nette, rustige en mooie uitstraling. Daarnaast is het mogelijk NobelWood van de FRX-behandeling te voorzien, waardoor de gevel brandvertragende eigenschappen krijgt met Euroklasse B.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie