Zon, zee, zout: weerbestendige gevels op vakantiepark Texel

Hét ultieme eilandgevoel

Het is hét ultieme eilandgevoel: het strand op loopafstand, je voeten in het zand en een bulderende zee op de achtergrond. Maar er zit ook een andere kant aan het eilandleven. Woningen en gebouwen op een eiland krijgen meer dan gemiddeld te maken met invloeden van het weer, zoals zout en extra zonlicht. Hoe zorg je ervoor dat je woning of gebouw hiertegen bestand is?

Het is een vraagstuk dat ook projectleiders van een groot vakantiepark op Texel bezighield: hoe zorgen we dat de bouwproducten op de nieuwe vakantievilla’s een lange levensduur krijgen? Voor de gevels en de dakrand lag het antwoord in de materiaalkeuze. De opdrachtgever koos bewust voor de kunststof panelen van Keralit vanwege de lange levensduur. Een goede keus, vindt ook aannemer Marco de Rijk: “Ik heb hier hout gezien dat door de jaren heen zó snel verkleurde door weersinvloeden. Daar schrok ik van. Keralit heeft een veel langere levensduur dan de meeste houtsoorten”, vertelt hij terwijl hij de panelen monteert.

‘Kleurvast en netjes’

Aan Marco de taak om de villa’s met Keralit te bekleden. In totaal bestaat het hele project uit 48 nieuwe vakantievilla’s, maar deze worden niet allemaal bekleed met Keralit. Marco is nu met zijn collega bezig om 13 twee-onder-één-kap villa’s te voorzien van Keralit.

Voor Marco, die als timmerman jarenlange ervaring heeft met zowel hout als Keralit, is de keuze voor de kunststof panelen van Keralit een schot in de roos. “Je ziet gewoon dat Keralit op de lange termijn veel kleurvaster is dan hout en langer netjes blijft. Je hoeft er veel minder onderhoud aan te plegen. Bovendien verwerkt het makkelijk en snel.”

Zon, zee, zout

Dan is er volgens Marco nog een groot voordeel van het kunststof paneel. Want met de zee op anderhalve kilometer afstand, krijgt deze klus meer dan normaal te maken met invloeden van het weer. “Hier op de waddeneilanden staat eigenlijk altijd extra zon en extra wind. Daarnaast heb je te maken met zout dat op de materialen terechtkomt. En vooral al dat zout is hardnekkig voor materialen”, vertelt Marco.

Materiaal

Om te begrijpen waarom Keralit een langere levensduur heeft, moet er gekeken worden naar de samenstelling van het paneel. De basis van Keralit is gemaakt van het gepatenteerde Fiberyl. Deze grondstof ontstaat uit een unieke mix van duurzame kunststoffen en maakt het paneel bestand tegen weersinvloeden.

Het paneel van Keralit is bovendien voorzien van een beschermende toplaag op de folie, waardoor het extra beschermd is tegen uv-straling.

Bouwstijlen gecombineerd

Na een jaar lang bouwen zijn de vakantievilla’s inmiddels opgeleverd en in gebruik. En met 48 gloednieuwe vakantievilla’s was dit niet alleen een groot project, maar ook een project waarbij verschillende bouwmaterialen samenkomen. Zo hebben sommige villa’s een rieten dak, andere hebben de klassieke dakpan. Op sommige gevels zit Keralit, andere zijn van hout. Of gewoon een combinatie van beide: een houten gevel en een dakrand van Keralit. En andersom.

« Nieuws overzicht