Verlichting belangrijke factor bij camerabewaking

Cameraplan én lichtplan

Licht is een essentieel onderdeel bij camerabewaking. Zonder licht valt er immers niets te zien op de beelden. Maar ook mét licht kan er een moeilijke situatie voor camera’s ontstaan. Houd daarom bij het maken van een lichtplan ook rekening met het cameraplan. Waar je op moet letten? Dat leggen we graag uit.

Goed licht

Zorg voor voldoende lichtniveaus op de locaties die duidelijk in beeld moeten zijn. Gebruik hiervoor het liefst een zo wit mogelijk licht. Dit komt de kleurechtheid van de beelden ten goede. Let op bij het plaatsen van verlichting dat het licht niet rechtstreeks in de camera’s schijnt. Wanneer het licht direct in de lens schijnt, dan is de kans groot dat het beeld overbelicht raakt waardoor hetgeen dat juist in beeld moet worden gebracht niet meer duidelijk zichtbaar is.

Infrarood verlichting

Wanneer je geen zichtbare verlichting kunt gebruiken en toch goede camerabeelden wilt hebben (bijvoorbeeld kantoor- of magazijnomgevingen in de nacht), dan bestaat nog de mogelijkheid om infrarood verlichting te gebruiken. Infrarood licht is niet te zien met het menselijk oog, maar zorgt wel voor een duidelijk camerabeeld.

De meeste IDIS camera’s beschikken tegenwoordig standaard over ingebouwde IR-LED’s. Zodra er onvoldoende licht is, worden de IR-LED’s automatisch ingeschakeld. Wanneer de camera geen IR-LED’s heeft, dan kan er gekozen worden voor externe IR-lampen. Zorg er dan voor dat het licht van de externe infrarood lamp:

  • in dezelfde richting schijnt als waar de camera naartoe kijkt;
  • sterk genoeg is en een goede stralingshoek heeft, zodat de gehele beeldscene gelijkmatig verlicht wordt;
  • niet té sterk is, want dan wordt het beeld overbelicht.
IDIS LightMaster

Mocht er ondanks deze verlichting tips toch nog een situatie zijn waarbij er niet veel licht beschikbaar is voor de camera, dan kan er gekozen worden voor de IDIS LightMaster camera’s. Een kwalitatief zeer hoogwaardige low-light camera die zorgt voor een duidelijke verbetering van de zichtbaarheid in situaties met weinig licht. Deze camera is voorzien van een zeer lichtgevoelige sensor waardoor er bij minder licht toch een goed beeld kan worden verkregen, in vergelijking met het standaard industriële aanbod.

Wilt u meer informatie over verlichting in combinatie met camerabewaking? Neem contact met ons op.
 

It’s not the same. It’s IDIS.

Meer informatie:

IDIS Nederland BV
(0162) 38 72 47
sales@bnl.idisglobal.com
www.idisglobal.solutions

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie