10 redenen om ondergrondse constructies altijd te isoleren met FOAMGLAS® | 27-augustus-2021 |
Met FOAMGLAS® de diepte in.
Ruimtes die zich geheel of gedeeltelijk onder het maaiveld bevinden, worden steeds vaker benut als woon- of commerciële ruimte. Om oppervlaktecondensatie tegen te gaan, te zorgen voor een aangename binnentemperatuur, en aan de BENG-eisen te voldoen, moeten de wanden en vloeren van ook deze ruimtes deskundig worden geïsoleerd. Cellulair glas is het enige isolatiemateriaal dat niet alleen beschikt over uitstekende – én blijvende – thermische eigenschappen. FOAMGLAS®-isolatie biedt tevens een uitstekend antwoord op de vele bijzondere bijkomende eisen die ondergrondse constructies stellen.
- Bestand tegen drukbelasting tot 160.000 kg/m²
Cellulair glas heeft een uitzonderlijk hoge drukweerstand. Het vervormt niet en zakt niet in, ook niet bij zeer hoge en langdurige belasting.
FOAMGLAS® weerstaat lasten tot 160 ton/m². Deze eigenschap is voor het isoleren van ondergrondse constructies uiteraard van bijzonder groot belang.
- Ondoordringbaar voor water
Ondergrondse muren die met vochtgevoelige materialen worden afgewerkt, moeten worden beschermd met dampdichte en – indien nodig – waterdichte membranen. Om de doeltreffendheid van de isolatie te verzekeren, is soms nog een aantal extra voorzorgsmaatregelen vereist. Bij FOAMGLAS®-isolatie is dat niet nodig. Dankzij zijn hermetisch gesloten cellenstructuur vormt cellulair glas een uitstekende bescherming tegen vocht, ook op lange termijn.
- Geen inwendige condensatie mogelijk
Cellulair glas is het enige isolatiemateriaal dat niet alleen volledig waterdicht is, maar ook volledig lucht- en waterdampdicht. Waterdamp kan er niet indringen, en er dus ook niet in condenseren.
FOAMGLAS® vormt eveneens een barrière tegen radon.
- Bestand tegen ongedierte en knaagdieren
Testen hebben aangetoond dat nagenoeg alle thermische isolatiematerialen in meer of mindere mate kunnen worden aangetast door knaagdieren. Van de 11 isolatiematerialen die aan de testen werden onderworpen haalde FOAMGLAS® de beste score.
- Ongevoelig voor chemische stoffen
Chemische stoffen kunnen al in de bodem aanwezig zijn. Ze kunnen er ook achteraf in binnendringen. Bijvoorbeeld wanneer in de buurt van de ondergrondse isolatie een groenzone wordt aangeplant en meststoffen of chemische producten die de plantengroei moeten bevorderen, in de grond dringen. Of wanneer er in de buurt parkeerzones worden aangelegd, waarna aardolieproducten in de bodem kunnen infiltreren.
FOAMGLAS® is dankzij zijn samenstelling – puur glas – perfect bestand tegen chemische bestanddelen, zuren, meststoffen of aardolieproducten. Ook wortelgroei vormt geen bedreiging, aangezien plantenwortels in cellenglasisolatie geen vocht kunnen vinden.
- Volstrekt onschadelijk voor het milieu en de gezondheid.
FOAMGLAS® is ecologisch in elk stadium (productie, gebruik, recyclage). Het bestaat voornamelijk uit gerecycleerd glas dat werd opgeschuimd zonder cfk, hcfk of pentaan. Cellulair glas bevat geen kankerverwekkende vezels, en is niet vervuilend voor het grondwater en het milieu.
- Absoluut onrotbaar
Een isolatiemateriaal dat zich gedurende de hele levensduur van een gebouw onder een dikke laag aarde bevindt, moet volstrekt onrotbaar zijn. FOAMGLAS® is anorganisch. Daardoor zal het nooit rotten.
- Gegarandeerde isolatiewaarde tijdens de hele levensduur van het gebouw
Nadat een gebouw is afgewerkt, is de ondergrondse isolatie nauwelijks nog bereikbaar, tenzij na omslachtige ingrepen. Daarom dat het zo belangrijk is dat het isolatiemateriaal gedurende de volledige levensduur van het gebouw zijn eigenschappen blijft behouden. Met FOAMGLAS®-isolatie is dat gegarandeerd het geval.
- Gemakkelijk te verwerken
FOAMGLAS® Ready Board wordt in ondergrondse constructies aan elkaar gehecht met behulp van PC® 56, een bitumineuze koudlijm die specifiek werd ontwikkeld in relatie tot de fysische eigenschappen van het isolatiemateriaal.
Op de ondergrond wordt steeds een hechtlaag gebruikt. Deze hechtlaag wordt aangemaakt door één deel koudlijm op te lossen in tien delen water.
- Onbrandbaar
Aangezien FOAMGLAS® bestaat uit puur glas, is het volstrekt onbrandbaar (Euroklasse A1). Mocht een gebouw in brand staan, dan ontwikkelt FOAMGLAS® geen rook of giftige gassen.
Wanneer de waterdichtende eigenschappen van de ondergrondse muren nog moeten worden versterkt, kan direct op FOAMGLAS® Ready Board-platen een waterafdichtingsmembraan worden aangebracht. Dit gebeurt door middel van branden. Deze techniek is perfect mogelijk dankzij het onbrandbare karakter van cellulair glas.
Download de brochure over Ondergrondse Constructies via de FOAMGLAS® website.
Foto "Trap in de nieuwbouw van het Zwitserse Landesmuseum" - ©Swiss National Museum
« Nieuws overzicht