Doekzonwering voor lichtstraten hoofdkantoor Nijestee in Groningen | 03-september-2021 |
Zonvakker en klimfirma slaan handen in elkaar voor montage op grote hoogte
In de nieuwbouw thuisbasis van woningbouwstichting Nijestee in hartje Groningen was oorspronkelijk geen zonwering voorzien. Al bleek die een jaar na de ingebruikname onmisbaar om de binnentemperaturen onder controle te kunnen houden. En dus werden de immense schuine lichtstraten op de zuid- en westgevel uitgerust met Topfix Max buitendoekzonwering van Renson. Een huzarenstukje voor installateur De Haan Westerhoff, die voor de montage klimspecialisten inschakelde.
Buitenzonwering: niet voorzien, nochtans essentieel
Met enkele ruimtes in gebruik die zich rechtstreeks onder de lichtstraten bevonden was er dan wel veel daglicht beschikbaar, maar anderzijds bleek in het gebouw aan het Groningse Damsterplein al gauw na oplevering dat het er op zonnige dagen niet werkbaar was. “In het ontwerp van het statige gebouw was geen buitenzonwering voorzien”, legt Hendrik Dijkstra (zonweringsbedrijf De Haan Westerhoff) uit. “Nochtans is dat hier net omwille van die grote lichtstraten sowieso essentieel.” Eigenaar Nijestee was zich ook bewust van het probleem, ondervond dat binnenzonwering niet voldoende was en ging dan ook op zoek naar alternatieven. Zonwerende folie was daar één van, maar uiteindelijk was het De Haan Westerhoff die het idee opperde om doekzonwering te voorzien aan de buitenkant van de lichtstraten. Een ingreep die zowel op het vlak van kostprijs als effectiviteit de beste slaagkansen bleek te hebben.
Topfix Max: doekzonwering bovenop schuinliggende lichtstraten
In overleg met de technische mensen bij leverancier Renson, viel de keuze uiteindelijk op de Topfix Max doekzonwering van de Belgische fabrikant in zonwering. “Een logische oplossing om bovenop de schuine lichtstraten te monteren”, aldus Hendrik Dijkstra. “Omwille van de hoogte, was windvaste doekzonwering voor ons een must. Dankzij de geleiders met ritssysteem, voldoet Topfix Max aan de hoogste windbestendigheidsklasse en dus kunnen we op dat vlak op onze beide oren slapen.” “Topfix Max was voor dit project inderdaad de enige juiste oplossing”, klinkt het bij Renson. “Gezien de hellingshoek van de lichtstraten en de windbelasting op die grote hoogte, voldoet dit systeem aan alle vooropgestelde eisen. Met belangrijke projectzonvakkers als De Haan Westerhoff overleggen wij altijd in detail om tot de beste en meest duurzame oplossing te komen voor de klant.” Dijkstra: “We kozen ook en vooral voor kwaliteit, vooral dan om zoveel mogelijk uit te sluiten dat we later nog zouden moeten ingrijpen of corrigeren, wat niet evident zou zijn omwille van de moeilijke bereikbaarheid van de lichtstraten.” De kasten en geleiders van de schuinliggende doekzonwering werden afgewerkt in een zwarte anodisatiekleur, dezelfde als de vliesgevelprofielen. Qua bediening, is de zonwering gekoppeld met een automatisch besturingssysteem met zonne- en windsensoren.
Unieke montage in samenwerking met klimspecialisten
“De installatie van de in totaal 17 Topfix Max screens bleek een behoorlijke uitdaging”, blikt Hendrik Dijkstra op het project terug. Niet zozeer wat de montage op zich betrof: dat lukte prima op een standaard manier op de vliesgevelprofielen, maar wel gezien de hoogte en ligging van de lichtstraten op de gevels. Ondanks de moeilijke binnenhoek hadden we uiteindelijk toch met hoogtewerkers tot bij de lichtstraten kunnen komen, maar om verkeershinder te voorkomen in een éénrichtingsstraat midden in de stad, hadden we de werkzaamheden dan enkel ’s nachts kunnen uitvoeren.” Het was Willem Jan Wierenga van Nijestee die met het idee op de proppen kwam om Height Specialists in te schakelen, een klimfirma gespecialiseerd in montages op grote hoogte.
Hendrik Dijkstra: “Alle materialen werden op paletten tot op het platte dak gehesen, waarna klimmers/monteurs de montage voor hun rekening namen, geassisteerd door een medewerker van ons op de begane grond. Alles is vlot verlopen, maar het was op dat moment toch even spannend aangezien dit ook voor ons een unieke samenwerking betrof.” Met deze ervaring achter de rug ziet Dijkstra zelfs potentie in soortgelijke projecten in de toekomst.
Kijk voor meer informatie op de website van Renson.
« Nieuws overzicht