Burengerucht, geluidsoverlast, herrie en heibel | 10-september-2021 |
Ook voor geluidsoverdracht geldt dat voorkomen veel beter is dan genezen
De bovenbuur die met zichtbaar genoegen zijn zware eikenhouten eetkamerstoelen over de tegelvloer schuift, de onderbuur die in opperste razernij met een bezemsteel tegen het plafond stoot, of voor extra geluidseffecten, tegen de leidingen van de blokverwarming slaat … tv-programma’s als “De rijdende rechter”, “Bonje met de buren” en “Mr. Frank Visser doet uitspraak” spinnen er garen bij. Voor de fans van die programma’s zijn de overtrokken reacties, het verbale geweld of het vileine gekonkel een bron van vermaak. Mensen die zelf onmin over geluidsoverlast met de (boven- of onder-)buren hebben, kijken er vast anders naar.
Onthoren kan niet meer
Geluidsoverdracht tussen woningen onderling of woningen en winkels of horecagelegenheden is een bijzonder lastig en veelvoorkomend probleem. Ook wanneer het geluid officieel binnen de normen van toelaatbaarheid valt, is het voor degene die het als overlast ervaart niet meer te “onthoren”. Menige burenruzie vindt zijn oorsprong in (vermeende) geluidsoverlast.
Zoals bij zoveel dingen zijn er twee kanten aan de zaak: de zender en de ontvanger. Dat zijn vaak bovenburen en de onderburen, die vanwege geluidsoverdracht via woning scheidende vloeren/plafonds of wanden overlast van elkaar ondervinden. Deze geluidsoverlast komt zowel bij oudere gebouwen met houten vloeren voor, als bij naoorlogse (woning-)bouw en nieuwbouw met betonnen vloeren.
Hebben we contact?
Voor zowel de bovenkant van de vloer, als de onderkant, het plafond zijn verschillende overlast veroorzakende factoren bekend. Geluid van boven of opzij is heel vaak contactgeluid, veroorzaakt doordat trillingen vrijwel ongedempt worden doorgegeven door de constructie. Harde vloerbedekking zonder ontkoppelde of “zwevende” ondervloer is vaak de oorzaak van het doorgeven van geluid. Parket, laminaat, keramische tegelvloeren of natuursteen vloeren zijn vaak zeer praktisch in onderhoud en mooi om te zien, maar mogen in veel appartementsgebouwen terecht niet zonder maatregelen tegen contactgeluid worden verlegd. Wanneer de bovenburen op hard schoeisel zoals naaldhakken of klompen lopen, wanneer meubilair zonder glijvilt eronder wordt verschoven, of zelfs wanneer de (klein-)kinderen wat enthousiast met een blokkendoos spelen – allerlei tikkende, bonkende, krassende en schurende geluiden kunnen dan overlast voor de buren veroorzaken.
Van onderen (of van boven)
Geluidsoverlast door muziekapparatuur of de te luide televisie van de dovige buur kan zowel van boven, van onderen of van de naastgelegen woning komen. Wanneer de muzieksmaak van de buren overeenkomt is het probleem misschien minder onoverkomelijk. En natuurlijk zijn er mensen die aanpassen door naar hetzelfde programma als de buren te kijken, omdat ze daarvan het geluid toch al zo hard horen dat een andere zender kijken volstrekt onmogelijk wordt.
Overdracht van luchtgeluid via plafond of vloer kan aan beide zijden worden beperkt door maatregelen te nemen. De zwevende vloer die contactgeluid vermindert, helpt ook tegen luchtgeluid. Minstens zo effectief is een zwevende plafondconstructie met geluiddempende plafondhangers, maar daarvoor is voldoende ruimte nodig om het plafond enigszins te verlagen.
Denken in oplossingen
Contactgeluid- en luchtgeluidsisolatiematerialen, geluiddempende plafondhangers en geluidsisolerende ondervloeren kunnen veel burenleed voorkomen. Bij zowel renovatie als nieuwbouw kunnen maatregelen getroffen worden, die woningen onderling effectief geluidstechnisch van elkaar scheiden, of die een goede geluidsscheiding tussen woningen en commerciële ruimtes vormen.
Conspec denkt graag met u mee en biedt passende oplossingen voor een breed scala aan geluidsproblemen en isolatievraagstukken. Neem voor vragen en advies contact op met Conspec via info@conspec.nl of telefonisch via (020) 694 84 15.
« Nieuws overzicht