Waterdichtheid badkamer eis nummer één

Belang van waterdichtheid

Inloopdouches worden steeds populairder, dus is het belang van waterdichtheid in de badkamer veel groter geworden.

Tips voor een waterdichte badkamer

Regel nummer één: de badkamer, en vooral het sproeibereik, moet al waterdicht zijn vóórdat er wordt getegeld. Dat is althans de mening van PCI, specialist op het gebied van onder andere afdichtingen en tegellijm-systemen. De ruime ervaring met de waterdichtheid van zwembaden, sauna- en wellnesslandschappen hebben geleid tot de ontwikkeling van een aantal specifieke producten, die óók geschikt zijn voor waterdichting in badkamers.

Stappenplan

Alle werkzaamheden beginnen met een goede basis: de ondergrond. Bij sterk zuigende ondergronden wordt allereerst een hechtprimer aangebracht. Belangrijk is vervolgens het aanbrengen van de waterdichting zelf, bijvoorbeeld een kant-en-klare coating in twee lagen. Als alternatief kan onder de tegels ook een afdichtingsmat aangebracht worden. Deze afdichtingsmatten zijn flexibel en hebben tevens scheuroverbruggende eigenschappen. Ze worden met tegellijm gelijmd en na uitharding kan er meteen overheen worden getegeld.

Tegelen en afvoegen

Voor het tegelen heeft PCI een lichtgewicht, flexibele tegellijm ontwikkeld, die geschikt is voor alle ondergronden. In de lijmlaag worden de tegels met een drukkende schuifbeweging op zijn plaats gebracht. De tegels moeten worden afgevoegd met voegmortel. Tenslotte worden alle hoek-, aansluitings- en bewegingsvoegen elastisch afgekit met siliconen voegkit.

Nat of droog

Behalve waterdichtheid is vaak een snelle badkamerrenovatie gewenst. PCI heeft hiervoor snelle tegellijmsystemen ontwikkeld waarbij een complete badkamerrenovatie binnen 3 dagen mogelijk is. Dit kan volgens twee methodes:

  • Bij de natte methode wordt als eerste een snelprimer aangebracht met een droogtijd van slechts 10 minuten. Vervolgens worden waterdichte coating en afdichtingsband aangebracht. Na de uithardings- en droogtijd kunnen de tegels worden gelegd, ook weer met een snelle, flexibele tegellijm. De tegels worden afgevoegd met een snelle voegmortel, én de aansluitingen worden afgekit.
  • Bij de droge methode wordt gebruikgemaakt van speciale douche-elementen voor de vloer met ingebouwde draingoot, of waterdichte hardschuim bouwplaten voor wand en vloer. Dit gebeurt zonder slopen, op de oude wand of vloer. De naden van deze platen in het sproeibereik worden afgedicht met kimband en afdichtingsband. Vervolgens kunnen ook daarop de tegels worden verlijmd, afgevoegd en afgekit.

Snel een badkamer renoveren en betegelen:

Badkamer met pasta afdichten en betegelen met PCI-tegellijmsysteem:

Kijk op de website van PCI voor meer informatie.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie