Rookmelders in elke Nederlandse woning

Verplicht per 1 juli 2022

Dat rookmelders levens redden weet bijna iedereen wel, toch zijn ze lang niet in alle woningen in Nederland aanwezig. In nieuwbouwwoningen worden ze wel al jaren standaard geïnstalleerd. Nu zijn ook de bestaande woningen aan de beurt. Een rookmelder op elke etage van de woning, inclusief begane grond, is per 1 juli 2022 verplicht.

Kijk eens omhoog

Het plaatsen van rookmelders is primair de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar. Maar wanneer je als professional bezig bent met een verbouwing, renovatie of installatiewerk is het slim om bij elke opdrachtgever thuis omhoog te kijken. Zie je geen rookmelders hangen, attendeer de bewoners dan op de verplichting en bied ze meteen aan.

De rookmelder in bestaande woningen mag een 230-Volt type zijn of één op batterijen. De 230-Volt melder moet door een erkend installateur worden gemonteerd; een rookmelder met batterij mag iedereen plaatsen. Voorwaarde is sowieso dat de rookmelders voorzien moeten zijn van een CE-markering en voldoen aan de norm EN14604. Daarnaast moeten ze een levensduur van 10 jaar hebben en iedere 10 jaar vervangen worden.

Kidde 10Y29 rookmelder, levensduur van 10 jaar

Kiest de bewoner voor een batterijgevoede melder, adviseer dan de Kidde 10Y29 rookmelder van Chubb. Dit is een optische rookmelder met een ingebouwde, niet verwijderbare, lithium batterij met een levensduur én garantie van 10 jaar. De bewoner heeft er de komende 10 jaar geen omkijken naar. De melder is uitgevoerd in wit kunststof en voorzien van een centraal geplaatste test- en hush knop. Hiermee kan het alarm voor ongeveer 10 minuten onderdrukt worden.

230-Volt energiezuinige rookmelder Firex KF20R

Een specifiek voor de woningbouw ontwikkelde 230-Volt rookmelder is de Firex KF20R. Deze koppelbare melder heeft een lithium back-up batterij voor als de stroom uitvalt. De Firex KF20R is met een verbruik van minder dan 15mA heel energiezuinig. De melder heeft een levensduur van 10 jaar, wordt geleverd inclusief montageplaat voor een snelle montage op een centraaldoos. Maximaal 24 Firex en Kidde rook-, hitte-, en CO-melders kunnen doorgekoppeld worden.

Klik hier voor een overzicht waar de Kidde en Firex melders van Chubb verkrijgbaar zijn. Kijk voor nadere informatie op de website van Chubb, mail naar sales@chubbfs.nl of bel 088 112 41 09.

« Nieuws overzicht