De oplossing van wateroverlast ligt op het dak

Of je het water nu vasthoudt, vertraagt, afvoert of alles eruit wilt halen wat erin zit.

Een groot deel van de oplossing van wateroverlast ligt op het dak. Groen­daken worden al jaren erkend als bewezen effectieve waterbuffers die positief bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast. Deze groendaken zijn echter niet te sturen en hoeveel water er gebufferd kan worden bij aanvang van de regenbui is onzeker. Om dit te voorkomen wordt er vaak gekozen voor een retentiedak, waar het regenwater passief of actief te sturen is.

Hoe werkt een retentiedak?

Bij een retentiedak wordt er een open ruimte gecreëerd onder de opbouw van de daktuin waar water gecontroleerd kan stijgen en zakken. Zo’n dak wordt vaak een groen-blauw dak genoemd. Voor retentiedaken is er geen ‘one size fits all’ oplossing. Ieder project heeft specifieke eisen en omstandigheden die samen leiden tot een maatoplossing.

Wat is er nodig voor een retentiedak?

Het belangrijkste gegeven is de draagkracht van het dak. Bij nieuwbouw is dit vaak nog aan te passen, maar bij verbouw is dit gegeven sterk bepalend voor de mogelijke oplossingen. Daarnaast be­palen de gestelde eisen en wensen van gemeente en/of opdrachtgever voor een groot deel de benodigde oplossing. Wat is daadwerkelijk de eis en wens bij het project?

Voor iedere situatie een oplossing

ZinCo heeft 4 basissystemen voor reten­tiedaken ontwikkeld die de basis leggen voor uw projectoplossing. Op basis van de draagkracht, wensen en eisen wordt er een basissysteem gekozen die vervol­gens projectspecifiek wordt uitgedacht. Van een basissysteem met een passief gestuurde afvoer tot een systeem dat op basis van weerdata wordt aangestuurd, het water lokaal verwerkt en maximaal gebruikmaakt van alle voordelen die het hemelwater biedt. Door tijdig mee te denken over de wensen voorkomen we overdimen­sionering en onnodige kosten. Een maatwerkoplossing is het resultaat. Meer weten hierover? Neem dan contact op met één van onze groendakspecialisten.

« Nieuws overzicht