NOEplast Camargue structuurmatten muziek- en tekenacademie

Riettextuur geeft natuurlijke uitstraling aan antraciet-grijze gevelelementen

Bij de academie voor kunst en muziek in de Belgische gemeente Heist-op-den-Berg is voor de gevels gebruikgemaakt van prefab gevelelementen. De elementen in antracietgrijs beton danken hun rietstructuur aan NOEplast structuurmatten die bij de productie van de gevelelementen zijn ingezet.

Beton krijgt vorm en uitstraling

Voor de materialisatie van de gevels koos het architectenkantoor voor prefabbeton waaraan door middel van structuurmatten een structuur werd gegeven. De structuur heeft de vorm van rietmatten. Het kantoor had eerst zelf geëxperimenteerd om met echte rietmatten afdrukken in het beton te maken. Delen van het riet bleven hierbij echter in het beton achter waardoor gezocht werd naar een andere oplossing. Die werd gevonden in de NOEplast textuurmat Camargue.

Riet is een grassoort met een zeer natuurlijke uitstraling. De rietstengels, die in de praktijk wel 3 m lang kunnen zijn, worden onder meer in de Zuid-Franse regio verwerkt tot rietmatten die bijvoorbeeld worden toegepast als erfafscheiding. Het riet is daartoe samengebonden met ijzerdraad dat de matten een kenmerkende vorm en uitstraling geeft. Die uitstraling heeft NOE weten vast te leggen in de NOEplast Camargue structuurmatten.

Verantwoordelijk voor de productie van de prefab gevelelementen was Verheyen Betonproducten. In totaal vervaardigde deze specialist in architectonisch beton 1.400 m² gevelpanelen in antracietgrijs architectonisch beton.

Voor de rietstructuur werden NOEplast structuurmatten in de bekisting aangebracht. Na het storten van het beton geven deze een rietmatstructuur aan het beton mee. Opmerkelijk detail daarbij is de in het beton zichtbare ijzerdraad waarmee het riet wordt samengebonden.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie