De ecologische school

Duurzame samenwerking tussen architect en leverancier voor basisschool ‘De Verwondering’

De opdrachtgever heeft als doel voor deze school om de kinderen op een ontdekkende manier te laten leren. Op een gezonde manier, dus minder klassikaal en op de laarsjes naar buiten om te ontdekken.

De school is dan ook met gezonde materialen ontworpen. De gevels zijn dampopen en dragen daarmee bij aan een gezond binnenklimaat. Hierbij zijn natuurlijke isolatiematerialen gebruikt, die werken mee in het dampopen principe. Er zijn ook zoveel mogelijk materialen gebruikt die ‘hergroeibaar’ zijn, waaronder hout, maar ook leem, vlas en stro.

Productkeuze

Bij het selecteren van producten zoals hout wordt gekeken naar de uitstraling van het product maar spelen veiligheidseisen ook een grote rol. Daarover zegt Daan Bruggink van Orga Architecten: “Als er technische eisen nodig zijn om te voldoen aan de regelgeving, dan nemen wij met Foreco contact op. Wij doen een voorstel voor hoe we het materiaal willen toepassen en dit gaat dan nog langs Foreco. Dan kijkt Foreco of het op die manier kan en of er nog op- of aanmerkingen zijn. Soms moet er nog ergens rekening mee worden gehouden. De basis van wat er kan weten we, maar als het heel specifiek wordt, dan laten wij dat over aan Foreco.”

NobelWood FRX

Bij de school is gekozen voor een hoogwaardig gevelproduct dat voldoet aan alle veiligheidseisen; NobelWood FRX. De keuze is voor dit product gevallen omdat er brandveiligheidseisen zijn waaraan voldaan moet worden.

NobelWood FRX is een houten gevelbekleding met een hogere brandveiligheidsklasse. Bovendien heeft het een prachtige uitstraling, vergrijst het egaal en is het noestaandeel erg laag. Daardoor past het product goed bij het ontwerp; het draagt bij aan de natuurlijke uitstraling van het gebouw vanwege de warme uitstraling van het hout. Het is een wat donkerder materiaal, door de behandeling ervan. Die warme uitstraling in contrast met het lichtere hout dat we hebben toegepast, creëert mooie accenten.

De gevel an sich, het grote vlak, hebben we rustig weten te houden met NobelWood FRX en weten te accentueren met een lichtere houtsoort. Doordat het noestaandeel van  NobelWood FRX  erg laag is ontstaat er een nette, cleane en mooie uitstraling.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie