De Greune Linde, Haaksbergen: groene wijk in een landelijke omgeving

Hemmo Faber, K3H Architecten: “Een wijk met eigen karakter”

Wie de verkoopbrochure uit 2016 over De Greune Linde leest, krijgt een nostalgisch gevoel. Prijzen die variëren van € 177.000 voor een tussenwoning tot € 450.000 voor een vrijstaande woning met garage. Vijf jaar geleden waren dat normale prijzen. “De woningen waren snel verkocht”, zegt projectleider Hemmo Faber van K3H Architecten.

Project De Greune (dialect voor ‘groene’) Linde bestond uit 10 tussenwoningen, 8 hoekwoningen, 14 twee-onder-één-kapwoningen, 2 geschakelde twee-onder-één-kapwoningen en 6 vrijstaande woningen. Woningen op royale kavels, variërend van ruim 200 m2 tot meer dan 600 m2. “K3H Architecten heeft in opdracht van Ten Brinke Projectontwikkeling het project ontworpen en begeleid tot en met de bouwaanvraag. Ons bureau maakte daarbij gebruik van de kennis en ideeën van de opdrachtgever.”

Passend bij de omgeving én toch opvallend

Voor de gemeente Haaksbergen is het een aanwinst: een nieuwe wijk voor jong en oud die past bij het landelijke karakter van het dorp. “Leidend bij het ontwerp was dat de wijk een eigen signatuur zou krijgen.” Alle woningen van De Greune Linde zijn dan ook te herkennen aan de boven het dak uitstekende gevels die met zink zijn afgedekt. De kunststof kozijnen en onderdorpels hebben een bijpassende oer-Hollandse uitstraling. Materialen als keramische dakpannen, zinken dakgoten en regenpijpen en bakstenen in warme kleuren versterken de landelijke uitstraling nog.

Elke woning herkenbaar

Uiteraard is ook rekening gehouden met de wensen van de kopers. “Als huiseigenaar wil je dat jouw huis direct te herkennen is. Daarom is op woningniveau de nodige variatie aangebracht. Bij de hoekwoningen heeft de architect bijvoorbeeld gepuzzeld met de kaprichting en de kopgevels. Daarnaast zijn variaties in kleuren en steengebruik toegepast, waardoor elke woning specifieke eigen kenmerken heeft.”

Energielabel A+++

De ruime tuinen met hagen en de speelweide geven De Greune Linde een mooi, groen aanzicht. Ook figuurlijk gesproken is het een groene wijk. “De woningen zijn van onder tot boven geïsoleerd en hebben dubbel glas. Alle woningen hebben zonnepanelen, een HR-ketel en zijn voorzien van vloerverwarming en lage-temperatuurverwarming.” Hoe passen kunststof kozijnen hierbij? “Ze zijn gekozen vanwege hun duurzaamheid en omdat ze onderhoudsarm zijn. Ook de tochtdichting speelde mee: kunststof profielen sluiten mooi af.” De kozijnen op basis van VEKA Topline NL profielen zijn geleverd door Serku Kozijnen in Haaksbergen. “Alle woningen voldoen aan de destijds geldende eisen voor energielabel A+++. De EPC-norm was toen 0,4; de gemeten waarde is 0,38. De vloer heeft een RC-waarde van 0,4, de gevel een RC-waarde van 4,5 en het dak een RC-waarde van 6.”  

Nieuwe projecten

Faber kijkt met plezier terug op het project. “Wat een stukje onontgonnen grond was, is nu een mooie wijk. En de samenwerking met Ten Brinke Projectontwikkeling was prettig.” Binnen het portfolio van K3H Architecten is dit geen alledaags project. “Woningbouw doen we als het op ons pad komt, maar we zijn vooral bekend van projecten in de retail- en de recreatiesector.”

K3H mag je een no-nonsense-bedrijf noemen. “In ons team hebben we twee architecten en meerdere BIM-modelleurs. Onze ontwerpen zijn niet extravagant, maar down-to earth. We gaan voor optimale ontwerpkwaliteit én bouwkundige kwaliteit.”

Diversiteit

K3H Architecten is veelzijdig inzetbaar. “We adviseren ook en calculeren scherp: wat we aan de voorkant beloven, maken we aan de achterkant waar. Ook dat is een pre voor grote opdrachtgevers.” Op de website zijn tal van recreatieprojecten te vinden, waaronder een glijbaantoren met vijf van ’s werelds grootste glijbanen voor Hof van Saksen en plannen voor het  transformeren en toekomstbestendig maken van vakantieparken van de Oostappen Groep. “Onlangs hebben we nieuwe bosvilla’s voor Europarcs ontworpen. Momenteel ontwikkelen we 24 vakantiewoningen voor Roompot. Daarnaast zijn we gevraagd voor het naar deze tijd brengen en mogelijk restaureren van een 100 jaar oud parkpaviljoen. Diversiteit in projecten: wij houden ervan!”

« Nieuws overzicht