Je bouwt brandveilig met Swisspearl Windstopper

Geventileerde gevelconstructies zonder brandveiligheidsrisico

Naar aanleiding van de brand in de Grenfell Tower in Londen in 2017 kijkt ook Nederland steeds kritischer naar de brandveiligheid van gevels. Met name geventileerde gevelconstructies zijn daarbij een risico. Dat is praktisch elke gevel met een beplating. Inmiddels liggen er ook in Nederland aanbevelingen om gevels voor hoogbouw alleen nog maar uit te voeren in brandklasse A2 of hoger.

De innovatieve bouwplaat Swisspearl Windstopper is gemaakt uit brandwerend vezelcement, en dus ideaal om brandvoortplanting tegen te gaan. De plaat valt binnen de officiële norm van brandklasse A2, ook wel ‘praktisch onbrandbaar’ genoemd.

Buitenzijde

Met toepassing van Swisspearl Windstopper aan de spouwzijde van het binnenblad, is een geventileerde gevelconstructie eenvoudig brandveilig te maken. De plaat heeft een hoge brandweerstand zodat de achterliggende constructie voldoende afgeschermd wordt tegen brand. Maar Swisspearl Windstopper is tevens vochtbestendig, waardoor een waterkerende dampopen folie aan de buitenzijde achterwege kan blijven. Dat is gunstig voor de brandveiligheid want de meeste dampopen folies vallen in brandklasse B. Cembrit Windstopper is een stijve constructieplaat, die waar nodig ook kan bijdragen aan de stabiliteit van de houtskeletbouwconstructie.

Koud tegen elkaar

Swisspearl Windstopper beplating kan eenvoudigweg koud tegen elkaar worden geplaatst, zonder verdere afwerking. Dit is een groot verschil met andere cementgebonden beplatingen, waartussen veelal een voeg nodig is die wordt gevuld met brandwerende kit. Dat is bewerkelijk en uitvoeringsgevoelig, maar vraagt ook extra breedte. En extra breedte vertaalt zich in bredere houten stijlen, wat op zijn beurt weer ongunstig is voor de isolatiewaarde van het gevelpakket.

Brandveilig biobased

Ook bij biobased bouwen kan Swisspearl Windstopper een belangrijke rol spelen. Hier worden vaak natuurlijke isolatiematerialen toegepast in combinatie met een houten gevelbekleding. De gevelopbouw van een gebouw met een verblijfsfunctie moet echter voldoen aan de minimale eis brandklasse D. Voor houten gevelbekleding is daarbij een ‘substraat’ (ondergrond) voorgeschreven van minimaal 10kg/m3 en tenminste brandklasse A2. Met Swisspearl Windstopper is eenvoudig aan die eis te voldoen.

Swisspearl Windstopper is een dampopen plaat. Ook dat is belangrijk bij deze manier van bouwen, waar dampremmende folies veelal achterwege blijven.

Swisspearl adviseert ontwerpers en bouwers graag over bouwkundige thema’s zoals brandveiligheid. Neem daarvoor contact op met Swisspearl.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie