Van hellend metselwerk naar een zinken felsgevel

In 2010 opende het nieuwe Amphion Theater in Doetinchem zijn deuren

Met recht een prestigieus gebouw, want de schouwburg is sindsdien al vier keer uitgeroepen tot Theater van het Jaar. Minder geluk had het cultuurbedrijf met de hellende bakstenen gevel die de nodige bouwkundige problemen veroorzaakte. In goed overleg is uiteindelijk besloten om het metselwerk te vervangen door een zinken felsgevel van NedZink NOVA.

Onderzoek aan de bestaande gevel wees uit dat de bouwkundige problemen op te lossen waren door een ander type gevelmateriaal te kiezen, zegt Friso van der Steen van Mecanoo, verantwoordelijk voor het initiële ontwerp van het gebouw. “We zijn in 2019 ingeschakeld om mee te denken over de nieuwe gevel. Ons idee was om in ieder geval voor een natuurlijk materiaal te kiezen. In tegenstelling tot veel kunstmatig gekleurde materialen, die veelal verarmen bij veroudering, heeft zink een mooi verouderingsproces. Het materiaal wordt eigenlijk steeds mooier en brengt de gevel dankzij de kleine kleurnuances tot leven. 

Ontwerp maakbaar maken

Amphion heeft uiteindelijk zelf de keuze voor NedZink NOVA gemaakt en de juiste partners bij het project betrokken. “Onze directie en de directie van Amphion zijn samen de intentie aangegaan om de gevel te vervangen,” zegt Peter Spijkerbosch van hoofdaannemer ADS Groep. “Er zijn goede afspraken gemaakt en dat is een goed startpunt geweest. Wij hadden als hoofdaannemer de taak om in eerste instantie het nieuwe ontwerp van de zinken felsgevel in samenwerking met uitvoeringsarchitect IAA architecten, Ridder Skins for Buildings en Brons constructeurs verder uit te werken ten behoeve van de vergunningsaanvraag. Om vervolgens aansluitend de werktekeningen op uitvoeringsniveau uit te werken en in oktober 2020 te kunnen starten met slopen. De complete buitenschil tot aan de waterdichting is verwijderd. Vervolgens is een additionele subconstructie aangebracht, als achterconstructie voor de zinken felsgevel, die door de bestaande waterdichte laag is verankerd aan de hoofddraagconstructie.”

Vakmanschap

Ridder Skins for Buildings is ruim een half jaar bezig geweest met het aanbrengen van in totaal 3.000 m2 aan NedZink NOVA-felsgevel in drie verschillende baanbreedtes. “Deze variatie was noodzakelijk voor een optimale inpassing van de felsbanen rondom de ‘random’ geplaatste kozijnen, die vanuit het initiële ontwerp zijn behouden,” legt Dennis Reek van Ridder Skins for Buildings uit. “Het resulteert bovendien in een speels gevelbeeld. De felsbanen zijn in de werkplaats voorbereid, in kratten gebundeld en naar Doetinchem vervoerd. Op locatie werd elke felsbaan op maat gemaakt, ingekort en omgezet.” Vakmanschap vierde hoogtij. “Alle hoeken dienden namelijk strak in elkaar over te lopen. Het feit dat het gebouw niet in de steigers kon worden gezet, bracht samen met de hellende gevel nog een extra uitdaging met zich mee. De complete zinken gevel is daarom vanaf een mobiel werkplatform gemonteerd. Onder toeziend oog van vele toeschouwers, zo midden in het centrum van Doetinchem.”

Het eindresultaat spreekt dan ook tot de verbeelding. “Een onafhankelijk advies- en inspectiebureau heeft gedurende het renovatietraject voortdurend meegekeken. Na oplevering hebben we een verzekerde garantie op de NedZink NOVA-felsgevel kunnen afgeven. Een extra zekerheid voor het Amphion Theater,” besluit Spijkerbosch.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie