Prefab bouwen kan woningbouw versnellen

De woningnood in Nederland is groot

De aanpak van die crisis is een prioriteit voor het nieuwe kabinet. Ze willen dat er tot 2030 ongeveer 1 miljoen nieuwe woningen worden gebouwd. Die bovendien moeten voldoen aan de duurzaamheidscriteria.

De bouwsector moet aan de slag. Het plan is om de bouw van nieuwe woningen te versnellen 'tot rond de 100.000 woningen per jaar'. De vraag is of dit allemaal gaat lukken. Het tekort aan personeel staat snel bouwen van extra woningen in de weg. Door de grote drukte in de bouw en door gebrek aan personeel wordt er steeds meer gebruikgemaakt van prefabricage.

Gevelvulling

Swisspearl denkt graag mee in dit soort ontwikkelingen en werkt samen met leveranciers om de mogelijkheden van prefabricage te vergroten. Een van deze ontwikkelingen is bouwen met Structural Insulated Panels voor gevelvullingen. Deze SIPS zijn sandwichpanelen met een kern van harde isolatie en aan weerszijden meestal een spaanplaat. Swisspearl  brengt meerwaarde door onder meer stijfheid en brandveiligheid te verbeteren door de spaanplaat te vervangen door een vezelcementplaat of een beplating van cementgebonden houtvezelplaten.

Gevelbekleding

Bij die prefabricage van gevelelementen is het ook mogelijk om de gevelbekleding alvast in de fabriek aan te brengen. Omdat Nederland nu eenmaal van oudsher een baksteenland is, wordt daarvoor vaak gekozen voor steenstrips. Esthetisch en kwalitatief hoeven die niet meer onder te doen voor volsteens metselwerk. Swisspearl levert hiervoor de Swisspearl PB als drager waarop rechtstreeks te lijmen is of een Swisspearl Windstopper of cementgebonden houtvezelplaat waarop isolatie is aan te brengen met daarop een steenstrip.

Duurzame gevel

Uiteraard passen ook de Swisspearl gevelpanelen heel goed bij de trend naar prefabricage. Swisspearl panelen zijn eenvoudig te monteren met droge verbindingen. Ze zijn daardoor aan het eind van een levensfase ook weer te demonteren en te recyclen. Een gevel van vezelcement beplating is dus ook een duurzame gevel.

Bezoek www.swisspearl.com voor meer informatie over Swisspearl-producten.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie