Nieuwe eisen voor rookwerende deuren

Oorzaak van de grote rookontwikkeling

Bij ruim de helft van de fatale woningbranden is er sprake van grote rookontwikkeling. De meest voorkomende oorzaken van rookontwikkeling zijn schuimrubber in banken, stoelen en matrassen, brandbare wandbekleding en overige kunststof/synthetische materialen. Voor een grote rookontwikkeling hoeft de brand niet groot te zijn. Zo kan bij een smoorbrand veel rook vrijkomen.

 Ook bij relatief kleine branden in woon(zorg)gebouwen verspreidt deze rook zich steeds vaker door een groot deel van het pand. Het gevolg hiervan is dat bewoners gezondheidsschade oplopen of soms zelfs overlijden. Ook moet de brandweer vaak het volledige gebouw ontruimen. Toepassing van ‘echt’ rookwerende deuren is dan ook van levensbelang. 

Wat is het idee bij rookwerendheid?

Gebouwen zijn ingedeeld in brandcompartimenten (BC) om de uitbreiding van brand te beperken. Brandcompartimenten zijn in rookcompartimenten verdeeld om zo de verspreiding van rook te beperken en de aanwezigen de mogelijkheid te geven om:

  • kort ergens veilig te kunnen blijven en tegen de rook beschermd te zijn;
  • korte afstand te lopen(vluchten) om aan de rook te ‘ontsnappen’. 

Rookwerende deuren

In het Bouwbesluit 2012 zijn per 1 juli 2021 aangescherpte eisen voor koude en warme rook opgenomen als weerstand tegen rookdoorgang van bouwkundige constructies. Hiermee bevat het Bouwbesluit vooruitlopend op net nieuwe BBL al nieuwbouw eisen aan ‘echte’ rookwerendheid. Daar hoort de volgende classificatie bij:

  • Sa (rookwerend bij omgevingstemperatuur, ook wel koude rook genoemd): eis die vooral in niet-slaapgebouwen wordt gesteld.
  • S200 (rookwerend bij 200 °C, ook wel warme rook genoemd): eis die vooral in slaapgebouwen wordt gesteld, zoals hotels, ziekenhuizen en kinderdagverblijven.
  • Geen eis: rookafscheidingen zijn niet meer brandwerend (tenzij het beschermde subBC’s en BC’s betreft).

Uitgebreide informatie is terug te vinden in de flyer Nieuwe eisen rookwerendheid.  

Herkenbaarheid

Zeker weten dat de deur voldoet? Kies dan voor een GND-deur. Deuren van bij GND aangesloten fabrikanten zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel in de hangzijde van de deur. Daarmee zijn eenvoudig de afkomst en prestaties op het gebied van rookwerendheid (Sa of S200) en brandwerendheid (30 of 60 minuten) van de deur en kozijn te controleren. Inmiddels zijn meer dan een miljoen deuren hiermee uitgevoerd en bieden helderheid over de afkomst en prestaties van de markt. 

Uitgebreide informatie over de  rookwerende deuren, treft u aan op de website van GND waar ook het webinar over rook en brandwerende deuren is terug te vinden 

« Nieuws overzicht