Ajax fluorvrije schuimblusser

Bewezen effectief bij het blussen van A en B branden met volledig afbreekbaar milieuvriendelijke blusstof.

In haar doelstelling om het milieu minder te belasten is Chubb Fire & Security op zoek gegaan naar een oplossing waarbij de blusstof volledig afbreekbaar is. Die is gevonden en toegepast in de Ajax fluorvrije schuimblussers SP6E of SP9E. Ze zijn geschikt voor het blussen van vaste en vloeibare stoffen (brandklasse A en B) en gebruik op elektrische installaties tot 1000 volt op 1 meter afstand. Deze schuimblusser is verkrijgbaar in een 6 en 9 liter variant en zijn voorzien van een Rijkstypekeur. 

PFAS in blusstof

PFAS is een verzamelnaam voor zo'n 6.000 stoffen die in allerlei producten zitten.   Bijvoorbeeld in de anti-aanbaklaag van een koekenpan, in een regenjas om deze waterdicht te maken, in cosmetica en bakpapier. 

Ook het meeste blusschuim bevatte in het verleden PFAS fluorconcentraten, zoals de schadelijke PFOS en PFOA. De toevoeging van een zeer lage concentratie fluor was tot voor kort nodig om het blusschuim effectief te laten werken, tegen hoge temperaturen bestand te maken en de houdbaarheid te verlengen. Fluor heeft echter een nadeel, het is zo stabiel dat het door het milieu niet afbreekbaar is en bij hoge concentratie schade kan aanbrengen. Voor de toekomst geldt dan ook een verbod op deze stoffen.

Strenge Europese wetgeving PFOA/PFAS in blusschuim

In een Europese Directive is vastgelegd dat PFAS fluorconcentraten in schuimvormend middel/blusschuim per 2025 verboden zijn. Per 1 januari 2023 is blusschuim met PFOA alleen nog toegestaan als de eventueel vrijgekomen schuimvloeistof volledig opgevangen en vernietigd kan worden. Per 4 juli 2025 is het gebruik van blusschuim met daarin PFOA verboden en moeten (rest) voorraden als gevaarlijk afval worden verwerkt. 

Bescherm het milieu door de inzet van een fluorvrije schuimblusser

Wilt u meer informatie over onze fluorvrije schuimblusser of een prijsopgaaf? Neem dan contact op met een van onze experts, bereikbaar via telefoonnummer 088 112 49 10. Zij informeren u graag over de mogelijkheden in uw situatie. 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie