Jonas; een stoer gebouw met diamantvormige geprepatineerde zinken gevel

Belangrijk was om een materiaal te vinden waarin de driedimensionale vorm van de kaders goed uitvoerbaar zou zijn, en dat tevens een authentieke uitstraling zou hebben, passend bij het nautische karakter van het gebouw en zijn omgeving. Meerdere materialen zijn de revue gepasseerd, en geprepatineerd zink is daarbij als de meest ideale en tevens duurzame optie naar voren gekomen. 

Esthetisch gezien was geprepatineerd zink een zeer geschikt materiaal voor de uitstraling die men bij de gevel van Jonas voor ogen had. Zink is een natuurlijk materiaal en de donkere kleur wordt niet verkregen door een coating aan te brengen. De beschermende patina is het resultaat van een oppervlaktebehandeling met fosfaten. Feitelijk is het pre-patineren niets anders dan het versneld laten plaatsvinden van het oxidatieproces in de oppervlaktelaag van het zink, die anders in de tijd op een natuurlijke manier zou plaatsvinden.

Ook technisch gezien heeft geprepatineerd zink een aantal voordelen. Allereerst is het met (geprepatineerd) zink mogelijk om zelfdragende, vormvaste elementen te maken die rechtstreeks op het binnenspouwblad kunnen worden bevestigd. Een tweede voordeel is dat geprepatineerd zink nauwelijks onderhoud nodig heeft. 

Het uiterlijk van zink is aantrekkelijk. Het heeft een natuurlijke uitstraling die zorgt voor een bepaalde levendigheid. De levendigheid wordt verder versterkt door de opbouw van de gevel van Jonas. De gevel kent een zekere gelaagdheid, vanwege de compositie uit driehoekige ribben. Het is geen vlakke gevel maar een driedimensionale gevel. Doordat de zinken gevelelementen wisselen van maat en hoek, ontstaat er een zindering in het gevelbeeld. Deze zal zich ook tonen in de lichtinval. Niet alleen direct – door de veranderende schaduwwerking gedurende de dag, en door de weersomstandigheden (soms zonnig en soms bewolkt) – maar ook indirect, door de weerkaatsing van het water rondom het gebouw. Dus niet alleen het materiaal zelf, maar ook de geometrie zorgt voor levendigheid en gelaagdheid van de gevel, die ook vanaf een afstand ervaarbaar is. Vorm en materiaal versterken elkaar optimaal!

« Nieuws overzicht