Jakarta Hotel : Tropisch Design & Akoestiek in harmonie

Het Jakarta Hotel in Amsterdam is gebouwd aan de oever van het IJ-meer. Met zijn 200 houten hotelkamers, subtropisch palmbos en Malabar Skybar combineert dit hotel een eigentijdse uitstraling met duurzaam comfort. Om aan de akoestische eisen te voldoen, heeft het architectenbureau SeARCH gebruik gemaakt van Eleganza™ plafonds van Knauf Ceiling Solutions.

De volledig naadloze afwerking van de plafondtegels werd toegepast om de hoogteverschillen in het plafond aan te brengen. Bovendien werden hiermee de technische installaties weggewerkt. Het plafondsysteem kenmerkt zich door een strakke monolithische look met verfijnde gestructureerde afwerking.

Geen kippenhok effect

Een goede akoestiek heeft volgens hotelmanager Evers een sterke invloed op de sociale interactie tussen hotelgasten. In hotels heeft een restaurant ook vaak de functie van ontmoetingsruimte.  Er is gekozen voor een open verbinding tussen het atrium en het restaurant. Een goede akoestiek is essentieel. Wanneer er zich veel mensen op een relatief klein vloeroppervlak bevinden, kan er met een slecht akoestisch klimaat een kakofonie aan geluid ontstaan. Het zogenaamde kippenhok-effect.

Onze gasten moeten kunnen dineren en vergaderen zonder zich te storen veel omgevingsgeluid.  Met een geluidsabsorptie van 95 procent sluit het Eleganza™-plafond daarom naadloos bij onze visie aan ”, aldus Evers.

De gevolgen voor de gezondheid 

Joost Vermeulen, adviseur van Naadloos Akoestisch Bouwlab, ondersteunt deze keuze. De heer Vermeulen geeft regelmatig lezingen in het hele land over de toepassingen van akoestiek in de bouw. Een goede akoestiek en lichtreflectie dragen bij aan het welzijn van de mens in de ruimtes waar ze vertoeven. Volgens hem realiseren veel mensen zich niet dat langdurige blootstelling aan omgevingsgeluid op termijn ernstige gezondheidsklachten met zich mee kan brengen. “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat akoestiek en gezondheid nauw verbonden zijn.  Zo heeft het bijvoorbeeld invloed op je concentratie en stressniveau. 

Het Eleganza™-plafond is ontworpen om het uiterlijk van een klassiek plafond te combineren met de akoestische prestaties van een hoogwaardig verlaagd plafond. Daarom is het zo prettig voor het oor en het oog om te dineren in het Jakarta Hotel.” 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie