Snelle transformatie school en gemeentehuis

Veilig heenkomen voor Oekraïense vluchtelingen

Behoefte aan woonruimte

Behoefte aan extra woonruimte is er nog steeds. Helaas zijn de nieuw gebouwde woningen voor starters veelal niet te financieren. Dus ondanks de ruim 70.000 nieuwbouwwoningen die gepland staan voor komend jaar, blijft er behoefte aan betaalbare extra woonruimte. Transformatie van kantoor naar woningen is zeker een van de oplossingen. Diverse gemeenten stimuleren dit ook. En daarbij komt transformatie de leefbaarheid van de wijk ook nog eens ten goede.

Dit thema is nu nóg actueler geworden door de toestroom van Oekraïense vluchtelingen. Diverse leegstaande panden in het hele land worden momenteel in rap tempo getransformeerd voor de opvang van voornamelijk vrouwen en kinderen.

Recordtempo transformatie

Breda realiseert opvangplekken in oude gevangenis ‘De Koepel’, eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Alphen aan den Rijn stelt twee sportcomplexen en een leegstaand dorpshuis ter beschikking en Noordwijk opent de deuren van een oud politiebureau voor vluchtelingen uit Oekraïne. Ook Meerkerk en Lopik hebben hun bijdrage geleverd.

Zeer snel te monteren, brand- en geluidwerend, thermisch isolerend en schroefvast

Meerkerk stelde haar grotendeels leegstaande gemeentehuis ter beschikking. Snelheid was geboden, zowel in handelen als in de verbouwing. Directeur Mark Faay werd benaderd en nog geen dag later werden de eerste FAAY-wanden op locatie geleverd. Massieve scheidingswanden met een kern van vlasscheven met aan weerszijden een toplaag van gipskarton. Door een eenvoudige veer-groefverbinding zijn deze wanden snel en eenvoudig te plaatsen. Er is hard en vol overgave gewerkt. In nog geen week tijd werd dit gemeentehuis omgetoverd tot een opvanglocatie voor ruim 75 Oekraïense vluchtelingen waaronder 30 kinderen. 

Transformatie Basisschool

Ook Lopik wilde haar steentje bijdrage en actiegroep ‘Lopik voor Oekraïne’ werd in het leven geroepen. De leegstaande Lopikse bassischool De Zomergaard werd ook in recordtempo omgetoverd tot woonruimte voor voornamelijk moeders met basisschoolkinderen. De snelheid waarmee het Meerkerkse gemeentehuis werd omgebouwd bleef niet onopgemerkt en zo kwam initiatiefnemer Ruud Borst, coördinator bouwkundige en technische materialen, al snel bij Faay Vianen terecht. Ook hier is de school in allerijl getransformeerd tot veilig onderkomen en zijn er diverse leefruimten gerealiseerd met scheidingswanden van FAAY.

« Nieuws overzicht