Geluidsisolatie in houtbouw

Houtbouw draagt bij aan de CO2-reductie in de bouw. De bouwmethode laat zich de aankomende tijd steeds meer in de bouwsector zien. De methode heeft vele voordelen, zoals sneller bouwen, lichtere constructie en de al eerder benoemde verkleinde impact op het milieu. Naast deze voordelen levert houtbouw wel een risico op voor een verminderde geluidwering. Een massief houten constructie ofwel CLT (Cross Laminated Timber) is veel lichter ten opzichte van betonnen muren en vloeren.  Om deze reden moeten er voorzieningen worden getroffen aan de basisconstructies, zoals ontkoppelingslagen, extra gewicht of massa-veer systemen. Met deze maatregelen is het mogelijk om wel te kunnen voldoen aan eisen met betrekking tot lucht- en contactgeluid. 

Kenmerken van onze geluidsisolatie

De Akoestikon geluidsisolerende systemen van Merford zorgen voor hoge geluidsisolatie van contactgeluid en/of luchtgeluid, met een relatief laag gewicht. De samengestelde systemen zijn opgebouwd uit akoestisch ontkoppelde profielen of elementen met spouwabsorptie en meerdere lagen massabeplating.  Hiermee is het mogelijk om naast een goede akoestische isolatie ook een goede thermische isolatie te realiseren.

Verschillende  bouwdelen

De Akoestikon systemen zijn toepasbaar bij alle blinde bouwdelen, zowel aan binnenzijde als aan buitenzijde.  Er zijn verschillende typen systemen voor vloerisolatie,  muur- en gevelisolatie, plafond- en dakisolatie. Kies bijvoorbeeld voor een zwevend vloerelement  voor vermindering van contactgeluid bij lichte woningscheidende vloeren of bij sport- en horecaruimten. Of beperk met een daksysteem de overdracht van muziekgeluid via het dak van een multifunctioneel gebouw.  

Met de Akoestikon selectietool vindt u de juiste constructie en bijbehorende bestekteksten voor de verschillende voorzieningen. 

Geluidsisolatie voor iedere ruimte 

De oplossingen voor geluidsisolatie zijn toe te passen in de meest uiteenlopende gebouwen. Het is daarbij belangrijk om tijdens het ontwerp rekening te houden met de  benodigde isolatiesystemen. Die zorgen dat wordt voldaan aan de geluidseisen én dat geluidsoverlast wordt gereduceerd. Daarnaast kan ook bij bestaande bouw geluidsisolatie aangebracht worden. Denk hierbij aan renovatie of transformatie projecten.

Succesvol project met geluidsisolatie van Merford

Een geluidsisolerend daksysteem voor de uitbreiding van Ahoy Rotterdam zorgde voor maximale geluidsisolatie voor de omgeving. Door toepassing van Akoestiplex MXR250 op het dak van de foyerruimten en concertzaal wordt mogelijke geluidsoverlast optimaal bestreden. Dit systeem is toegepast bij zowel het lichte staaldak als bij het betondak, waarbij is voldaan aan de gestelde eisen met betrekking tot geluidsuitstraling naar de omliggende bebouwing.

De gecombineerde eigenschap van zowel geluidsisolatie als ook goede thermische isolatie is een mooie toevoeging. 

Ongekende mogelijkheden met onze geluidsisolatie

Geluidsisolerende systemen bieden weerstand tegen het doorlaten van geluid. De geluidsisolatie wordt in eerste instantie bepaald door de massa van een scheidingsconstructie. Naast het verhogen van de massa kan de geluidsisolatie sterk worden verbeterd door het toepassen van ontkoppelde voorzetsystemen (massa-veer systemen). Het daadwerkelijke effect is daarnaast afhankelijk van het type geluid (bijvoorbeeld verkeers- muziekgeluid) en, vanzelfsprekend, het geluidsniveau. Iedere situatie vraagt om een specifieke aanpak. Laat u daarom goed adviseren als u met geluidsisolatie aan de slag gaat. Merford denkt graag met u mee!

Meer weten over onze geluidsisolatie? Stel dan hier uw vraag!

Heeft u een akoestisch adviesrapport voor uw geluidsprobleem en zoekt u naar een praktische oplossing? Of bent u nog niet verder dan het constateren van het probleem? In beide gevallen kunnen wij u helpen. Merford heeft decennialange ervaring met vraagstukken over geluidsbeheersing. We hebben gedegen kennis en een ruim assortiment aan producten in huis, zodat we u altijd kunnen helpen aan de beste oplossing voor een geluidsprobleem. Sinds een aantal jaar maken de Akoestikon systemen onderdeel uit van het Merford assortiment. Daarnaast worden de systemen bij de productielocatie van Merford vervaardigd. 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie