Ook inleners zijn aansprakelijk voor goede arbeidsvoorwaarden

Inleners die uitzendkrachten van niet-gecertificeerde bureaus inlenen, kunnen daarvoor vanaf 1 januari 2025 een boete krijgen. Op voorstel van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft de ministerraad afgelopen vrijdag ingestemd met het wetsvoorstel ‘verplichte certificering voor uitzendbureaus’. Daarmee moet een einde komen aan de slechte arbeidsomstandigheden van uitzendkrachten.

Deze wet moet ervoor zorgen dat uitzendbureaus al hun werknemers onder goede werk- en woonomstandigheden laten werken, en dat het speelveld voor alle uitleners gelijk wordt getrokken. Daarvoor moeten alle uitzendbureaus gaan voldoen aan een certificeringsplicht. De aanpak van malafide uitzendbureaus vormt een belangrijk onderdeel van de wet en met dit voorstel komt dat een forse stap dichterbij. Dit is een uitwerking van een van de belangrijkste adviezen van de commissie Borstlap om de arbeidsomstandigheden van uitzendkrachten, en met name migranten, aanzienlijk te verbeteren. Zodra de wet van kracht is, zal de inspectie gaan handhaven. Vanaf dat moment kunnen zowel uitzendbureaus die zonder certificaten arbeidskrachten (waaronder arbeidsmigranten) beschikbaar stellen, als inleners die uitzendkrachten van niet-gecertificeerde bureaus inlenen, een boete krijgen.

Foto: Clem Onojeghuo op Unsplash.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie