Herstel biodiversiteit: bedrijventerreinen | 27-december-2022 |
Tijdens de Biodiversiteitstop (COP15) in Montreal is een internationaal verdrag opgesteld. De concrete doelen die hierin worden vastgelegd moeten zorgen voor biodiversiteitsherstel. Recent onderzoek in Nature toont aan dat biodiversiteitsbehoud belangrijk is om de leefbaarheid van de aarde te garanderen. Op nationaal niveau kan biodiversiteit worden bevorderd, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen.
Biodiversiteit, de verscheidenheid aan levende organismen zoals planten en dieren, vervult een belangrijke, beschermende functie bij de weerbaarheid tegen extremen zoals droogte, wateroverlast en ziektes. Bedrijventerreinen zijn risicogebieden: in de zomers zijn het vaak hitte-eilanden en tijdens hevige buien is er wateroverlast.
Biodiversiteit heeft financiële, ecologische en sociale waarde die vaak niet worden herkend. Ten dele komt dit door de sterk verstoorde verhouding tussen mens en natuur. Vanuit versteende steden en bedrijventerreinen is het moeilijk te realiseren dat wij slechts onderdeel van de natuur zijn. Door haar geheel naar onze behoeftes in te richten, putten we de natuur uit en brengen wij onszelf onnodig in gevaar.
Versteende bedrijventerreinen vergroenen
Samenwerking met de natuur levert ons veel meer op en kan heel goed op bedrijventerreinen. In Nederland beslaan deze gebieden beslaan namelijk 17 procent van de bebouwde omgeving en groeien sneller dan de woningbouw. Bovendien grenzen zij vaak aan natuur, waardoor het een belangrijke verbindingszone tussen natuur en stad vormt. Door de huidige versteende bedrijventerreinen te ontharden en te vergroenen levert dit veel op. Voordelen als hogere vastgoedwaarde, verbeterde bedrijfsuitstraling, hoger concentratievermogen van medewerkers en minder hitte- en waterstress liggen binnen handbereik.
Bron: Esther de Groot, Stichting Stimular
« Nieuws overzicht