Minister De Jonge opent BouwBeurs 2023 in Koninklijke Jaarbeurs

Gisteren heeft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening BouwBeurs 2023, het grootste bouwevent van Nederland, officieel geopend. De Jonge noemde het gebrek aan locaties het grootste probleem voor de kolossale woningbouwopgave. Daarnaast zijn de winnaars van de BouwBeurs Awards bekendgemaakt. BouwBeurs staat vanaf vandaag tot en met vrijdag 10 februari volledig in het teken van circulariteit, industrialisering en digitalisering.

Gebrek aan locaties grootste probleem voor woningbouwopgave

Minister Hugo de Jonge ging in op de gigantische woningbouwopgave die er ligt: er zijn 900.000 nieuwe woningen nodig tot 2030. Volgens De Jonge is dit aantal echt nodig om het huidige tekort van 300.000 woningen aan te pakken en bij te bouwen voor mensen die er nog bij komen in Nederland. “Dit is het realistische getal waarvoor we aan de lat staan”, aldus de minister. Dat het niet makkelijk is om dit aantal te realiseren erkent de minister, maar hij gaf aan niet te opteren voor de weg van de minste weerstand door dan maar minder te bouwen. Hoe dan wel? Hugo de Jonge gaf aan dat het gebrek aan locaties één van de allergrootste problemen is. Hij wil dat vooral bestuurlijk aanpakken door ‘ons net zo lang met elkaar op te sluiten tot we eruit zijn'. Concreet doelt De Jonge hier op de regionale woondeals die hij sluit met provincies. “Als het niet lukt met een locatie, bijvoorbeeld omdat de businesscase niet rondkomt, dan moeten we meteen doorschakelen. We moeten daarbij niet alleen kijken naar binnenstedelijke locaties, maar ook naar plekken aan de randen van de stad. Soms is een weiland gewoon een weiland waarop we kunnen bouwen.” De minister hekelde verder de zes jaar aan procedures die het gemiddeld kost om een woning te bouwen. Hoe die tijd verkort moet worden gaf hij niet aan. Wel suggereerde hij dat de Not-in-my-backyard-cultuur van omwonenden daar een belangrijke rol in speelt. “Het recht op uitzicht lijkt soms belangrijker dan het recht op wonen. We moeten toe naar een Yes-in-my-backyard-cultuur.” De minister sloot af met een oproep om de actie te steunen van ex-profvoetballer Evgeniy Levchenko die generatoren levert aan Oekraïne.

Winnaars van nieuwe BouwBeurs Awards blinken uit in innovatie

De eerste BouwBeurs Awards werden uitgereikt voor innovaties in de sector. De jury koos de winnaars uit negen inzendingen in drie categorieën: Circulariteit, Slim & Efficiënt en Vakmensen. De jury, bestaande uit Teun Schröder, Marjet Rutten, Margo Caspers, Dennis Koster en Martijn Carlier, bekroonde het Beyond Wall System van Fassat Geveltechniek, de ComfoVar Aero ventilatieoplossing van Zehnder Group Nederland en de configurator voor prefabmaterialen Prefabmaat. Daarnaast won Prefabmaat ook de publieksprijs. De jury heeft de winnaars gekozen uit negen inzendingen in drie categorieën: Circulariteit, Slim & Efficiënt en Vakmensen. Meer informatie over de awards.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie