NedZink: de meest duurzame keuze

Een dak- of gevelbekleding in zink oogt niet alleen esthetisch zeer fraai, het is ook nog eens een uiterst duurzame keuze. Zeker als je kiest voor zink van de Nederlandse fabrikant NedZink. Het titaanzink wordt lokaal geproduceerd in een hagelnieuwe fabriek. Niet voor niets dat ‘s werelds duurzaamste zink is beloond met een DUBOkeur.

Er zijn maar weinig bouwmaterialen waarvan de totale milieubalans zo positief is als voor zink. Het materiaal heeft een ontzettend lange en onderhoudsvrije levensduur en kan bij einde levensduur gewoon ingesmolten worden als grondstof voor een nieuw product. Dat maakt zink an sich al heel duurzaam in vergelijking met andere materialen. Zo verplicht het Bouwbesluit aanvragers van een bouwvergunning om een berekening van de duurzaamheid van het gebouw aan te leveren. Die berekening omvat alle onderdelen van het gebouw, inclusief de gebruikte materialen. Voor die berekening wordt gebruik gemaakt van de gegevens uit de Nationale Milieu Database. Daaruit blijkt dat zink veel gunstiger scoort dan alternatieven als bijvoorbeeld aluminium, staal, PVC en leien als het gaat om de schaduwprijs in euro’s per jaar levensduur. 

NedZink doet daar nog een stevige schep bovenop en neemt haar verantwoordelijkheid om van de wereld een betere plaats te maken. De laatste jaren is fors geïnvesteerd in het optimaliseren en verder verduurzamen van het productieproces. De ingebruikname van een compleet nieuwe fabriek met een continu gietproces is een belangrijke stap geweest in het verduurzamen van het productieproces bij NedZink. “Het volledig geoptimaliseerd productieproces draait bijna volledig op elektriciteit”, zegt Marco Jeurninck, Manager Quality & Sustainability bij NedZink. “Daarmee hebben we ons gasverbruik met maar liefst 70% gereduceerd. Ook maken we gebruik van zonnepanelen op onze daken met een gezamenlijke jaaropbrengst van 1 miljoen kWh, en is al het rollend materieel zoals hef- en reachtrucks elektrisch aangedreven.”

Al die inspanningen hebben ertoe geleid dat ‘s werelds duurzaamste zink is beloond met een DUBOkeur. Het toont aan dat NedZink NATUREL in de productgroepen ‘dakbedekking hellend dak’ én ‘gevelbekleding metaal’ tot de meest milieuvriendelijke keuze behoort. Met dank aan de lage schaduwkosten van het zink. Door zijn strenge, maar wetenschappelijke normen is DUBOkeur inmiddels breed gedragen. Via de website van NIBE Milieuclassificaties zijn de uitgebreide rapporten te downloaden. Daarnaast heeft NedZink ook een EPD (Environmental Product Declaration) voor NedZink NATUREL, NedZink NOVA, NedZink NEO, NedZink NOIR en de varianten NedZink NUANCE blauw-groen-rood. Door de verschillende EPD’s met elkaar te vergelijken, kan eenvoudig een (milieu)bewuste productkeuze worden gemaakt.

www.nedzink.com
www.ourpromise.nedzink.com

« Nieuws overzicht