Ken jij de gevolgen van slechte akoestiek? | 18-april-2023 |
Feiten over de invloed van akoestiek op concentratie, productiviteit en leervermogen
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij de bouw of inrichting van een nieuwe ruimte. Toch moet je het vooral niet onderschatten. Het is ook verstandig om er al bij de planvorming rekening mee te houden. Want een matige akoestiek heeft serieus invloed op wie werkt, leert, sport of zelfs uit eten gaat.
Verschillende onderzoeken tonen dat glashelder aan.
Hoe klinkt een gezond gebouw?
WELL (WELL Building Standard) is de steeds bekender wordende wereldwijde standaard of richtlijn voor gezonde gebouwen. WELL beoordeelt een gebouw op 10 punten, waaronder geluid. En die beoordeling gaat ver. Denk aan metingen van geluidsoverlast van buiten, interne ruis van mechanische installaties, nagalmtijd en geluid reducerende oppervlakten. Die gedetailleerde metingen zijn hard nodig.
53% vindt geluid op kantoor niet goed
Zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek ‘Wat medewerkers willen’ van het gerenommeerde vastgoedbedrijf Savills, dat 83% het geluidniveau op hun werkplek heel belangrijk vindt. Meer dan de helft (53%) is er niet tevreden over. Dat heeft invloed op de productiviteit, zo blijkt weer uit andere onderzoeken. Denk aan flink concentratieverlies en stress. Wetenschappers meten zelfs een verhoogde productie van het stresshormoon bij op het eerste gehoor geringe geluidsoverlast.
Relaxt sporten en uit eten vereist goede akoestiek
Wie goed luistert heeft het dus al gehoord: leren en werken zijn geluidsgevoelig. Maar wat je misschien minder verwacht, is dat ook in je vrije tijd geluid meer invloed heeft dan je denkt. Een galmende sporthal is bloedirritant. En eten in een luidruchtig restaurant niet aangenaam. De verklaring voor deze veel voorkomende overlast is vrij eenvoudig. Bouwmaterialen in sporthallen, zwembaden en in de horeca zijn vaak functioneel of trendgevoelig. In de praktijk betekent dat vaak grote harde oppervlakten van hout, beton en metaal. Met als resultaat lange nagalmtijden en mensen die steeds harder gaan praten om nog voor elkaar verstaanbaar te blijven.
Leren en geluid, een slechte combi
En wat te denken van concentratie bij leerlingen en studenten? Onze concentratieboog is dankzij de smartphone en social media al drastisch verlaagd. Daar komt nog bij dat hogere geluidsniveaus, lange nagalm en slechte akoestiek, invloed hebben op het welzijn van vooral jongere kinderen. Italiaans onderzoek uit alweer 2019 onder 330 leerlingen van 6/7 jaar toont dat aan.
Geluidsabsorberend voor optimaal comfort
Ontdek de akoestische houtwolpanelen van Organic met talloze designmogelijkheden.
« Nieuws overzicht