Het belang van Green Building Scorecards en goede EPD’s voor duurzame akoestische producten.

Ecophon werkt continu aan zijn duurzaamheidsbeleid op het gebied van akoestische producten binnen de sector. De steeds groter wordende invloed van zogenaamde groene certificaten bij de besluitvorming van een project is een tendens die alleen maar toeneemt. Ecophon wil de bouwsector daarbij ondersteunen door een transparant beleid te voeren en ervoor te zorgen dat de nodige documenten, die horen bij deze certificaten, snel en eenvoudig beschikbaar zijn.

Een gebouw laten certificeren door een instantie voor Green Building Certification  (bijv. LEED, BREEAM, WELL enz.) is een complex proces. Deze instanties maken handige tools om projecten te helpen certificeren. Het wordt essentieel binnen een project om de vele voordelen van groen bouwen te benutten, waaronder energiebesparingen, lagere bedrijfskosten en meer welzijn en efficiëntie van werknemers. Een voorbeeld van zo'n tool is een Green Building Scorecard. Producten die in een groen bouwproject willen worden opgenomen, kunnen bestekschrijvers een checklist van één pagina bieden die kan helpen bij het bepalen van hun duurzaamheid op een aantal niveaus. Scorekaarten leveren het bewijs van de toewijding van een bedrijf aan milieuverantwoordelijkheid, naleving van regelgeving en kwaliteitsborging. Maar het belangrijkste is dat deze scorekaarten helpen om vast te stellen hoe dat product bijdraagt ​​aan Green Building Certification-credits.

Wat moet er op de scorekaart komen staan?

Scorekaart checklists zijn opgebouwd uit gestandaardiseerde items die zijn vastgelegd in het certificatieschema (bekijk hier de LEED scorecard checklist als voorbeeld).

De items zelf zijn afhankelijk van het betreffende certificatieschema. Scorekaarten kunnen bijvoorbeeld aspecten registreren die te maken hebben met gezondheid en welzijn (bijv. luchtkwaliteit binnenshuis, akoestische prestaties), evenals materiaaleffecten en afvalbeheer. Elk item op de checklist levert credits/verdiende punten op. Ze zijn heel effectief: hoe hoger de score, hoe duurzamer het product waarschijnlijk zal zijn.

Waarom gebruik je een scorekaart?

De meest voor de hand liggende reden is dat het gebruik van een scorekaart het gemakkelijker zal maken om een ​​bouwproject als groen te laten certificeren. Maar er zijn nog andere goede redenen voor fabrikanten om scorekaarten te verstrekken. Het gebruik van deze gestandaardiseerde en transparante methode voor het evalueren van de duurzaamheid van een product helpt bestekschrijvers om weloverwogen beslissingen te nemen over de producten en diensten die ze kiezen. Op deze manier maken ze ook een statement door producten te gebruiken die scorekaarten voor groen bouwen hebben. Het gebruik ervan toont een sterke toewijding aan duurzaamheid en verantwoordelijkheid voor het milieu.

Waar kan ik de scorekaarten van Ecophon vinden?

Gebruik de deze link om onze groene certificeringsscorekaarten voor LEED-, BREEAM-, WELL- en DGNB-certificeringen voor groen bouwen te bekijken.

Waarvoor gebruik ik dan een EPD?

EPD's  (milieu productverklaring) bieden een schat aan informatie over de milieu-impact van een product, waaronder de uitstoot van broeikasgassen, energieverbruik, waterverbruik en afvalproductie. Deze informatie kan worden gebruikt om de milieuprestaties van verschillende producten te vergelijken en om gebieden voor verbetering in productontwerp en productieprocessen te identificeren.

Lees hier alles over hoe Ecophon omgaat met zijn EPD’s en ontdek waaruit een goed EPD bestaat.

Ecophon wil graag zijn kennis over duurzaamheid en akoestiek delen, zeker in een tijd waarin we allemaal te maken krijgen met vragen hierover. Wij luisteren graag!

« Nieuws overzicht