Werk & Welzijn hand in hand

De mens in focus

De meeste Europese gezinnen met kleine kinderen zijn bekend met de drie letters MAM: ze staan voor een gerenommeerde fabrikant van babyproducten, gevestigd in Wenen. In 2020 is het bedrijf begonnen met de verhuizing van zijn ontwikkelingsafdeling. Het opvallende nieuwe gebouw is ontworpen door INNOCAD Architektur uit Graz. Binnen optimaliseren baffles van Knauf Ceiling Solutions onder andere de ruimte-akoestiek.

INNOCAD schetst het architectonische concept van het project als volgt: "Als onderneming lijkt MAM op een groeiend organisme. Beginnend met de eerste bouwfase, die bestaat uit drie cirkelvormige in elkaar grijpende structuren (cellen), splitsen zich steeds nieuwe segmenten met vergelijkbare programmatische (genetische) informatie af tot de vijfdelige definitieve uitbreiding, die met hun voorgangers verbonden blijven." 

Gevel met verticale lamellen 

Kenmerkend voor het exterieur zijn de beweegbare, bronsgeanodiseerde en geperforeerde aluminium lamellen van de gevel en de groene daken, waardoor het complex zeer goed opgaat in zijn omgeving.

De op onderzoek gebaseerde strategieën van "Biophilic Design" werden verwerkt in het architectonisch ontwerp.  Er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, dynamisch en diffuus licht en een geoptimaliseerde akoestiek voor een vloeiende organische ruimte met de mens als middelpunt. 

De zogenaamde celkern van de gebouwen wordt gevormd door een atrium van twee verdiepingen, die met zijn kasachtige dak en planten de medewerkers een hybride van buiten- en binnenruimte biedt. Rond het atrium zijn de zogenaamde kernzones met vergader- en dienstruimten gerangschikt, gevolgd door open ruimten met flexplekken en langs de buitengevel de werkplekken met hun focusboxen.

Ruimte-akoestiek met houtwol baffles

Een belangrijk onderdeel van het architectonische concept voor het interieur was de ruimte-akoestiek. In de planningsfase werden simulaties berekend, die op de ruimte zijn afgestemd. Door de bewuste keuze voor de baffles als akoestische plafondelement, wordt de lamellen gevelconstructie horizontaal weerspiegeld in de plafonds van alle kantoorwerkplekken en de toegangszones in het gebouw.

Duurzaam materiaal - gemakkelijk te verwerken

De keuze voor HERADESIGN® baffles werd ook om technische redenen gemaakt. De bouwplafonds zijn namelijk voorzien van betonkernactivering, “Voor het INNOCAD Team speelden naast de akoestisch-technische eigenschappen, duurzaamheid, eenvoudige verwerkbaarheid en flexibiliteit van het materiaal een rol", aldus Oliver Kupfner In totaal zijn er 1750 HERADESIGN® Baffle Element-profielen (formaat 2400 mm x 300 mm) in RAL7044 (zijdegrijs) geïnstalleerd in overeenstemming met het kleurenconcept. 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie