De hoogte in met hout

Hout wordt door velen gezien als hét bouwmateriaal van dit moment. Het is ecologisch, hernieuwbaar, bindt CO2 en zorgt niet alleen voor een stijlbol exterieur, maar ook voor een goed binnenklimaat. Alleen al door de klimaatverandering wordt houtbouw steeds belangrijker. Ook in Nederland is houtbouw aan een opmars bezig. Schindler Liften BV voerde reeds diverse houten gebouwen uit met liften in, jawel, houten liftschachten.

De Scandinavische landen kennen al een lange traditie van houtbouw. Een houten constructie die in architectuurkringen de krantenkoppen haalt, is Sara Kulturhus in het noorden van Zweden. Het multifunctionele complex met kunstgaleries, een conferentiecentrum en een boetiekhotel van 20 verdiepingen met een glazen gevel is volledig uit hout opgetrokken - inclusief de acht liftschachten - en is uitgerust met liften van Schindler.

Schindler heeft vele andere kleinere houten constructies in Scandinavië uitgerust, maar een andere die opvalt is Valle Wood, het grootste commerciële gebouw in Noorwegen dat volledig uit dwars gelamineerd hout bestaat en uitgerust is met Schindler 5500 liften.  

In Duitsland heeft Schindler geholpen om hout in de bouwsector te ‘mainstreamen’ door een standaard bevestigingsoplossing voor liften in houten gebouwen te ontwikkelen. Het begon allemaal toen bouwbedrijf Kaufmann Bausysteme Schindler benaderde om een lift te installeren voor een schoolgebouw van drie verdiepingen dat volledig uit hout is opgetrokken. Tijd was van essentieel belang. Schindler ontwikkelde een bevestigingsoplossing in 14 weken en werden daarmee het eerste liftbedrijf dat een standaard bevestigingsoplossing ontwikkelde voor gebouwen met houten liftschachten. Na het succes van het project verstrekte Kaufmann Bausysteme de opdracht aan Schindler om liften te installeren in 24 houten schooluitbreidingen van drie verdiepingen die gepland waren in de regio Groot-Berlijn.

Ook in Australië hebben we King Street 25 in Brisbane – momenteel het hoogste kantoorgebouw van hout in Australië – uitgerust met liften die worden aangedreven door Schindler PORT-technologie.

Niet alleen op het gebied van energieverbruik en digitalisering zijn de liften van Schindler dus klaar voor de toekomst. Met Schindler liften kunt u ook de hoogte in met hout!

Afbeeldingen: schindler-kulturhuset-sara-skelleftea-lobby 

Onderschrift: Lobby van Sara Kulturhus, Skeffelteå brisbane-wooden-structure-1

Onderschrift: Houten constructie in 25 King Street, Brisbane

« Nieuws overzicht