Zonder toeslagmaterialen geen beton

Voor de productie van beton kunnen we verschillende toeslagmaterialen gebruiken zoals zand, grind, basalt, graniet, kalksteen, kwarts en betongranulaat. Maar hoe komen we aan deze materialen? Op uitnodiging van branchevereniging Cascade bezocht de Betonvereniging een locatie van zand- en grindwinning in het Brabantse Bakel. 

Zand- en grindwinning in een gebied begint met het graven van een startgat. Vanuit hier graven ze totdat het grondwater is bereikt en er een plas ontstaat tot 30 meter diep. Zuigers zuigen dan het zand en grind op uit de plas. Leidingen transporteren dit volnatte materiaal naar de installatie, waar ze het zand en scheiden met water en een zeef. Het water gaat weer terug de plas in, terwijl het zand en grind naar het voorraaddepot gaan. Zowel het grind als het zand sorteren ze op korrelgrootte. In Bakel zijn dat de volgende groottes:   

Korrelgrootte van grind
Korrelgrootte van zand   
2 - 4 mm0 - 0,25 mm
4 - 8 mm0,25 - 0,5 mm
8 - 16 mm0,5 - 2 mm
16 - 32 mm      

Op dit moment zijn er in Bakel verspreid over 35 hectare 5 plekken waar zand en grind is gewonnen of nog steeds gewonnen wordt. Als de winning op een plek klaar is, verhuist de installatie naar een andere plek binnen die 35 hectare. Naast zand- en grindwinning heeft het project nog andere doelen. De gemeente bepaalt deze en start hiermee als de winning klaar is. In het geval van Bakel zijn er al een golfbaan, zwemstrand, natuurgebied en recreatiepark met een bezoekerscentrum en vakantiechalets. Het is een prachtige omgeving geworden voor mens en natuur!

Bron: Betonvereniging

« Nieuws overzicht