Lopen over water (ja, dat kan en zo werkt het) | 03-oktober-2023 |
Het daklandschap is een belangrijke schakel in het stedelijk waterbeheer. Water opvangen en vasthouden op een dak heeft meerdere functies. De belangrijkste is natuurlijk dat je het water niet ongebruikt wegsluist, maar gebruikt op plekken en tijden waar en wanneer het nodig is. Op daktuinen, bijvoorbeeld, gebruik je het om te irrigeren. Verder ontlast je het riool in tijden van piekbuien. Ook wordt de temperatuur in en om het gebouw beter gereguleerd, zowel in de zomer als in de winter.
Waterretentie op dakterrassen
Elk beloopbaar dak dat Zoontjens maakt kan ook als retentiedak worden ingericht. Een dakterras, een sportdak of rooftopbar. Voeg onder het Zoontjens systeem een speciale retentielaag toe en je slaat twee vliegen in één klap, met twee functies op één plek. Gezien de beperkte ruimte in stedelijk gebied, is het noodzakelijk om zo creatief en efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare ruimte, zo ook op het dak. Door op een beloopbaar dak water te bergen, creëer je meer ruimte om in te richten als recreatieplek én je kunt het water bergen. Het dak is daardoor multifunctioneel.
Tot en met 71 liter per vierkante meter
Zoontjens werkt samen met Optigrün en gebruikt de waterretentiebox WRB 85i. De maximale wateropslag van dit systeem is tot en met 71 liter per vierkante meter. Mocht het toch nodig zijn om het water af te voeren, dan gebeurt dit door de zogenoemde drossels in de hemelwaterafvoer. Deze zorgen voor een gereguleerde waterafvoer of een dynamisch, slimme afvoer afhankelijk van de actuele weersvoorspellingen. De juiste opbouw is afhankelijk van het project. Zoontjens en Optigrün helpen je daar graag bij.
« Nieuws overzicht