Het Atriumdak als energiebron | 10-oktober-2023 |
Daglichttoetreding en energieopwekking komen samen in atrium van LAB42
Op het Amsterdam Science Park is in september 2022 een bijzondere nieuwbouw in gebruik genomen: LAB42. In deze duurzame en circulaire ‘hub’ werken ondernemers, onderzoekers en onderwijs samen aan de techvraagstukken van morgen. Ontmoeting, kennisdeling en kruisbestuiving worden op tal van manieren gestimuleerd. Zowel tussen wetenschappers, studenten, bedrijfsleven als maatschappelijke partners, waardoor een uniek ecosysteem voor Artificial Intelligence en digitale innovaties ontstaat. De nieuwbouw van ca. 12.000 m2 biedt ruimte aan een groot aantal onderwijsruimtes, studieplekken, werkplekken en onderzoeksruimtes. Bijzonder is bovendien het grote atrium, dat de onderlinge interactie bevordert en daglichttoetreding en energieopwekking harmoniseert.
De nieuwbouw is tot stand gekomen door een samenwerking van de UvA, gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven. Het ontwerp is van Benthem Crouwel Architects, Strackee, Deerns, Copper8 en DGMR, terwijl Visser Smit Bouw BV, Kropman Installatietechniek BV en Unica Building Projects verantwoordelijk waren voor de uitvoering. In opdracht van dit bouwteam heeft Kingspan Light + Air 32 identieke glasdaken in lessenaarsvorm gerealiseerd. “De glasdaken van 3 bij 3 meter beschikken over drie zonwerende ruiten, die een effectieve daglicht- en warmteregulatie bieden”, vertelt Koen Akkermans, Projectleider Utiliteit bij Kingspan Light + Air. “Waar het daglicht ver het atrium in kan stromen, wordt de zonnewarmte efficiënt geweerd. Dankzij een daglichttoetreding van 50% en een zonnewarmtetoetreding van slechts ± 24% kan flink bespaard worden op koeling.” De vierde ruit betreft een building-integrated photovoltaic (BIPV) ruit, waarbij zonnecellen tussen de glasplaten zijn aangebracht, vertelt Bart van Langen, Manager Operations Projects bij Kingspan Light + Air. “In één ruit zitten 36 cellen, die samen goed zijn voor een geïnstalleerd vermogen van 5.100 Wp. Onder ideale weersomstandigheden is een jaarrendement van 4.700 kWh mogelijk! Met de gecombineerde glasoplossing leveren wij een belangrijke bijdrage aan de BREEAM-NL ‘Excellent’ ambitie van LAB42. Bovendien is de duurzame ambitie duidelijk zichtbaar voor alle gebouwgebruikers.”
32 glasdaken in vier dagen
De staalconstructie van het atrium heeft een modulaire maatvoering gekregen en is volledig demontabel, vertelt Akkermans. “Onze glasdaken gaan hier harmonieus in mee. De maatwerk glasdakconstructies zijn van tevoren volledig voorgemonteerd in de fabriek van Kingspan light + Air Nederland, waarna zij kant-en-klaar en just-in-time naar het Amsterdam Science Park zijn vervoerd. Doordat we de montage van het zonwerend glas, de BIPV-ruiten en de afdeklijsten en het afkitten van de glaslijsten van tevoren konden uitvoeren, werd de montagetijd op de bouw verkort van tien glasdaken per week naar acht glasdaken per dag. Dit stelde ons in staat om in slechts vier dagen alle 32 glasdaken te monteren. Vervolgens hoefden de BIPV-ruiten alleen nog gekoppeld te worden aan de omvormer.”
Hoge kwaliteit, korte doorlooptijd
Het grootste voordeel van voormontage in de fabriek is volgens Van Langen de kortere doorlooptijd op de bouw. “Bovendien kunnen de (af)bouwers ongehinderd hún werkzaamheden uitvoeren.” Akkermans: “De glasdaken voor LAB42 zijn onder de beste arbeids- en klimaatcondities samengebouwd, waardoor een hoge kwaliteit wordt geborgd. Onze monteurs konden hun werkzaamheden bovendien op begane grondniveau uitvoeren. Veilig en ongehinderd door wind, regen, hoge of lage temperaturen. Daarmee is de duurzame ambitie van LAB42 ook doorgezet naar de werkvloer.”
« Nieuws overzicht